52 четения

„Спящата красавица“ – блестящ финал на „Балетна академия Марян 2016”

Със завладяващ спектакъл в Елена и Марян на балета „Спящата красавица“ по музика на Чайковски и хореография по Мариус Петипа завърши петото издание на „Балетна академия Марян”. На читалищните сцени в един малък град и село с не повече от 80 жители бе представен балет на световно ниво – чудо, което поне у нас няма аналог. Очарованата публика не спря да аплодира изпълненията на близо 50 участници в галаспектакъла – от най-малките с първи стъпки на сцената до големите артисти на българския балет, премиер-солистите на Националната опера и балет Марта Попова, Диляна Никифорова, Трифон Митев, Дарина Бедева, Анастасия Неделчева, солиста Румен Бонев.

Всички те за поредна година изпълняват благородната мисия да предават своите умения, да откриват и развиват млади таланти за балетното изкуство. В академия „Марян” участваха деца, медалисти от национални и международни конкурси. С невероятен успех в спектакъла, чийто патрон е еленският кмет инж. Дилян Млъзев, се представиха от детски балетен театър „Капка“ в Бургас с ръководител Капка Роглева, “VIRDGINIA BALLET” на Виргиния Казарина от В. Търново, балетна школа „Грация“ в Г. Оряховица, ръководена от Соня Георгиева, ученици от националните училища по изкуства в столицата и Варна, от „Джофри балей скул“ Ню Йорк и Държавното балетно училище в Берлин и още от Пловдив, Русе, Елена, Димитровград, Сенджио и Иперия в Италия.

„Балетна академия Марян” се случва и продължава да се развива успешно с помощта и подкрепата на личности и институции, които не само милеят за балетното изкуство, но и уважиха с присъствието си на спектакъла труда на артисти и педагози. На всички тях със затрогващи думи и дълбок поклон благодари основателят на академията Диляна Никифорова, доктор по театрознание, чийто родови корен е от с. Марян. Преди пет години край камината в родната къща на дядо й се ражда идеята за уникалното лятно училище по балет и заедно с Капка Роглева и съпруга й Гриша замислят идеята.

За първа година фондация „Америка за България“ подкрепи финансово академията с 15 000 лв. Експертите Юлияна Дечева и Симона Войнова споделиха, че това е първият подобен проект на фондацията, която има намерение да излезе с дейност извън столицата. Трудът и ентусиазмът в лятното балетно училище в Марян заслужават подкрепа, тъй като е пример за разнообразяване на културния живот в малките населени места.

Чудесна инициатива на великолепно място, бе точен в оценката си Джеймс Пардю, посланик на САЩ у нас от 2002 до 2005 г., който със съпругата си Кати отново спонсорираха събитието и посетиха галаспектакъла в Марян и Елена. Председателят на Българо-швейцарската камара Бони Бонев с радост подкрепя лятното училище и за трета година прави лично дарение. Висока оценка за жеста към организаторите на академията и техния професионализъм заслужава семейство Петя и Георги Топалови от Питсбург, което продължава да помагат финансово.

Думи на благодарност имаше за читалищните настоятелства в Елена и Марян и община Елена, за кметските наместници Сийка Николова и Стоян Вараджаков, семейства Иванови и Накаленови, които предоставиха чудесни условия за отдих на 30-те деца в база „Лъки“ и Чонтовата къща.

Силно впечатлена е и Данита Емма от САЩ с 40-годишен опит като балетен педагог, хореограф, журьор и продуцент, това лято и преподавател в балетната академия в малкото еленско село, чиито природни хубости, признава тя, спират дъха й и не би ги забравила. Работила в Хобарт и Уйлям Смит колеж, Университета на Сиракуза, Бренау университет и Университета в Джорджия, тя оцени високо работата и организаторските способности на Диляна, огромния труд на деца и педагози за две седмици да подготвят чудесен спектакъл.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!