15 четения

Три западни болници искат да разкриват свои филиали във В. Търново

Строителството и инвестиционната активност в региона живнаха

НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ЗАПАДНИ БОЛНИЦИ ЖЕЛАЯТ ДА РАЗКРИЯТ СВОИ ФИЛИАЛИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ДАЖЕ ДА ИНВЕСТИРАТ В ОБУЧЕНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИ КАДРИ. Кметът Даниел Панов потвърди за подобен интерес, а от местната управа информираха още, че представители на лечебниците са гледали общинската база на тубдиспансера на хълма Света гора, както и сгради в района на Старата болница. Става дума за отварянето на местни ортопедични клиники, както и за банка за стволови клетки, интерес е имало и към недовършения хирургически блок, който наскоро бе пуснат за продажба.

Строителството и инвестиционната активност във Велико Търново също се раздвижиха през последната година. В града и около него се строят над 10 големи обекта.

Най-голямата инвестиция е дело на австрийската компания „Кроношпан“, която строи съвременна фабрика за дървени плоскости по модел на производствата им в Залцбург. Стойността й се очаква да достигне до 150 млн. евро и да се отворят близо 500 работни места.

Наскоро бе пуснат и новият завод за сладолед на фирма „Дени“, както и фабрика за сладкарски изделия.

КРАЙ ДЕБЕЛЕЦ В РАЙОНА НА ЯЗОВИР „ВЯТЪРА“ ПЪК ЗАПОЧВА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВА ФАБРИКА НА „ТРЕМОЛ“, както и предприятие за електроника на китайски инвеститори.

На мястото на бившия завод „Победа“ пък се прави нов строителен хипермаркет. Своеобразно събуждане претърпяха и замразените строежи. Довършени бяха сгради, по които не се работеше в продължение на години. На първо място в тази група е големият търговски комплекс „Скай център”, който се намира до Съдебната палата във Велико Търново.

Ренесанс претърпява и жилищното строителство. Местните компании възобновиха вдигането на блокове. Инвеститорите активно работят по обекти в квартал „Картала”, край централния булевард „Никола Габровски” и в широкия център на града, където ще бъде обособен миниквартал „Мармарлия” с над 22 хил. кв. метра застроена площ, собствени улици и парк.

Над 550 ще са новите жилища, които ще са на разположение на купувачите в съвсем близко бъдеще. Цените на необзаведените нови апартаменти варират между 340 и 430 евро на кв. м. Разликите зависят от това в коя част на града е строителството, какво е изложението на жилището и ред други условия.

Стилян НАЙДЕНОВ

5 коментара за “Три западни болници искат да разкриват свои филиали във В. Търново

 • 23.08.2016 в 13:43
  Permalink

  Живналото строителство означава само и единствено – по-малко пространства, повече шум и замърсяване, по-ниско качество на живот, повече проблеми.
  Не разбирам телешкия възторг у някои хора като чуят строителство на блокове.
  А тази смешка „миниквартал Мармарлия“ е нищо повече от два големи блока, за които дори и паркоместа няма да има достатъчно.

  Отговор
  • 23.08.2016 в 14:37
   Permalink

   Точно така. По отношение на паркоместата биха могли да се преброят на пръсти, осигурените с такива нови жилищни сгради. И къде отиват колите на новонастанените живущи?! – на улицата! За сметка на безбройните пустеещи помещения на партерните етажи, предвидени за магазини…

   Отговор
 • 23.08.2016 в 14:46
  Permalink

  Дано това да се случи по-скоро. Преди 2 месеца мой роднина се лекува в Нова Болница при условия като във филм на ужасите. Разнебитени стаи, липса на лекарства, истерични докторки. Гледат на нас като на ходещи двадесетолевки, особенно д-р Василева от Кардиологичното

  Отговор
 • 23.08.2016 в 15:30
  Permalink

  Мога да кажа следното:
  1. По отношение на болницата – дано инвеститорите са ЗАПАДНИ, а не ЮГОИЗТОЧНИ, защото тая тенденция, както и много други ме плаши. ПРОДАДОХА НИ на турците всякакви измекяри, вече и болниците са техни!

  2. За жилищните блокове – Търново е града с най-грозните и долнопробни НОВИ жилищни блокове. Не знам как стана (т.е. знам), но най-калпавото строителство на Илийчовци, Дончовци и какви ли не буквално осраха уж красивия ни град. Никъде няма такова нещо в БГ, дори наоколо в Горна, Габрово, Севлиево строителството на жилищни сгради е в пъти по-добро.
  За застрояването на стадиона не ми се говори. За тази си пародия Румен Рашев трябва да е на бесилото. Другите му далавери не ме интересуват, но това е подигравка с града, който не знам на какво отгоре беше кандидат за Европейска столица на културата.
  Не съм от злобарите, но ме е яд че направиха Търново на нищо! Не съм сигурен, че и Панов не върви по тоя път.

  А за Мармарлийския комплекс, може да е всичко, но поне се вижда, че строителството е малко по-качествено. За паркоместата – България още не е доживяла това време, но след 5-10 г. като напъдят гастарбайтерите обратно – и това ще стане.

  3. И последно – Търново няма нужда от толкова апартаменти, защото около 40% са празни и не могат да се напълнят тъй като гастарбайтерите изкуствено купуват за да си вложат парите.

  Отговор
 • 23.08.2016 в 17:32
  Permalink

  За грозното жилищно строителство съм напълно съгласен,никаква архитектурна мисъл,а цветова гама не отговаря на никаква стилистика и аранжимент.Наскоро излезе и статистика за БГ ,която показа че в Търново жилищата,които се строят са най малки по квадратура.Не ми е ясно какъв архитект трябва да си ,за да проектираш в един апартамент от 50-60 м2 три тераси,като в същото време нямаш примерно килер.А това с вътрешните бани за мен е ужаса в днешно време ,когато се прави такава изолация на апартаментите,че цялата пара остава вътре…после що мухлясвало навсякъде дори и при отоплени жилища.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!