7 четения

54-годишен търновец твърди, че може да предсказва земетресения с точност до 73%

54-ГОДИШНИЯТ ПЕНСИОНИРАН ПО БОЛЕСТ УЧИТЕЛ ПО ФИЗИКА БОЙКО ИЛИЕВ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ТВЪРДИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕДСКАЗВА ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ благодарение на научно откритие, което направил преди пет години.

Мъжът има нерадостна съдба и в последните няколко години се препитава чрез прогнозите си, които публикува предимно в американски научен сайт за земните вълни. Завършил е Шуменския педагогически институт със специалност физика, после 12 години е преподавал тази наука във Великотърновско, а след това – около 15 години в Софийско. „Предсказвам земетресения по цялото земно кълбо с точност до 73%, въпреки че когато започнах, един диагностицик на прогнозисти на земни трусове ми изчисли едва 18%. Оттогава обаче съм се усъвършенствал, благодарение на знанията си по физика”, твърди мъжът. И уточнява, че за това той не ползва статистическия метод, а много по-сложни математически изчисления, които се опират на станали преди 10, 20, че и 50 години предшестващи земетресения. Впрочем търновецът е пратил своите открития в БАН преди година, но признава, че там почти никой не му обърнал сериозно внимание.

Бойко Илиев твърди още, че в края на 2011 г. направил научно откритие, около което по това време много се шумеше по всички медии, но като всяко нещо у нас – бързо се и забрави. Именно това откритие подобрило успеваемостта на прогнозите му. Става дума за малко известният факт, според него, че земната ос с опорна точка центърът на земята всъщност се клати, или по-скоро се движи на принципа на махалото. За откритието си Бойко ползвал информация от американската база данни, като доказал математически, че земната ос се движи наляво-надясно с период 1 час, 24 минути и 23 секунди. Това движение е причина за земетресенията, но е вероятно то да провокира и други земни катаклизми, обяснява още пенсионираният учител. И твърди, че последната му точна прогноза е от 9 януари миналата година, когато у нас се случва леко земетресение с магнитуд около трета степен по Рихтер. В момента Бойко е качил по сайтовете около 300 свои прогнози, които касаят различни точки на света. Казва, че прогнозите му са с най-много девет минути грешка, а средната грешка, според него, е над 7 часа. По думите му, най-земетръсните зони в България са в района между Сливен и Ямбол, Стражица и Благоевградско. Категоричен е, че до края на тази година в страната ни няма да има трусове, обаче на 26 ноември ще има със сигурност земетресение в съседна Македония.

Елена ЧАМУРКОВА

Сн. Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “54-годишен търновец твърди, че може да предсказва земетресения с точност до 73%

 • 23.08.2016 в 13:08
  Permalink

  Здравейте драга редакция,
  Имах честта и удоволствието да работя с г-н Бойко Илиев преди 15 години в СОУ“Георги Раковски“ В.Търново, когато той преподаваше физика и астрономия в посоченото учебно заведение, и смея да твърдя, че на този наш учен/така го наричам аз/ трябва да се обърне сериозно внимание, неговите прогнози се основават на чисто математически изчисления, както и на приливите и отливите, причинени от земното привличане Земя-Луна,г-н Илиев издаде и своя книга, в която разработва тезата за земетръсите по планетата, от неговите прогнози се интересува и Токийският университет и го бяха поканили на среща, но чисто житейски проблеми осуетиха пътуването му до страната на изгряващото слънце…. Заставам с името си зад твърдението, че този учен заслужава внимание и евентуално помощ от община или държава, за да може да развива своята наука и занапред.
  С приятелски поздрав- г-н Ивайло Братоев„
  старши учител по БЕЛ и английски език във Велико Търново

  Отговор
 • 23.08.2016 в 22:51
  Permalink

  Не познавам господина но подкрепям хора отдали си на науката в България без подкрепа от Държавата.Физиците са хора с множество познания.Физиката е една чудесна наука.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!