Даниел Панов предлага дигитална база за паметниците на културата

Приоритетното създаване на работеща дигитална база с данни за всички паметници на културата предлага кметът на Велико Търново и председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България Даниел Панов. Позицията е по повод пожара в Пловдив, унищожил емблематичните тютюневи складове.

„Общините с недвижимо културно наследство имат стратегия за опазването му. Стотици са запуснатите частни сгради в общините и кметовете знаем колко трудно е да издирим и да комуникираме със собствениците им относно издадените предписания за укрепване. Създаваме регистри, които се актуализират постоянно. Тези данни са налични в общинските администрации. Нужно е НИНКН да ги изиска и да ги обедини в работеща дигитална база”, обясни Даниел Панов.

Отскоро в сила са новите промени в Закона за културното наследство, предвиждащи глоби от 3000 до 10 000 лева за физически лица, които не полагат нужните грижи за културните паметници, и до 30 000 лева за юридически лица.

„Настоявахме за създаване на регионални звена, които вече ще са факт в шест общини – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен. Новите структури ще помогнат за по-бързото и оперативно решаване на проблемите със старите къщи и за превенция върху културно-историческото наследство. Уверен съм, че местната власт разполага с необходимата експертиза да се справи”, смята Даниел Панов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *