60 четения

Има някой под леглото. Много млади мъже спят на включено осветление заради страха от тъмно

Ново проучване разкрива, че близо половината от мъжете под 30-годишна възраст във Великобритания се страхуват от тъмното и поради тази причина спят на включено осветление, пише в. “Дейли стар”.

Допитването, направено по поръчка на “Уорнър брадърс”, показва че двойно повече мъже, отколкото жени, настояват да спят на включено осветление.

Още по-голям процент представители на силния пол – 73 на сто, признават, че мракът кара сърцата им да бият по-силно. Оказва се също, че младите мъже са три пъти по-склонни в сравнение с дамите на тяхната възраст да крещят от ужас.

Близо 50 процента от представителите на силния пол под 30-годишна възраст не крият, че си намират извинения да не проверяват на какво се дължат подозрителни шумове, ако ги чуят посред нощ.

Проучването показва също, че мъжете се по-боязливи и по отношение на среднощни натрапници – само 20 процента от тях са готови да се изправят срещу неканен гост.

“При младите мъже фобията от тъмно се изостря с падането на нощта. Поради тази причина много от тях отказват да гасят осветлението, когато дойде време за сън. Страхът им е породен от идеята, че трябва да са особено бдителни по тъмно, за да предпазят себе си и близките си, което предизвиква прилив на адреналин.

Младите мъже са особено боязливи, тъй като на подсъзнателно ниво увереността им, че могат да се защитят, обикновено е по-слаба от тази на по-възрастните представители на силния пол”, обяснява психоложката д-р Беки Спелман.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!