205 четения

Потомци на Трифон Саралиев са сред най-добрите експерти по отоплителни инсталации

Илия и Константин съветват да караме зимата на газ или пелети

ПОТОМЦИ НА ВИДНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ДЕЕЦ ТРИФОН САРАЛИЕВ ОТ КИЛИФАРЕВО СА СРЕД НАЙ-ДОБРИТЕ ЕКСПЕРТИ ПО ОТОПЛИТЕЛНИ ИНСТАЛАЦИИ В РЕГИОНА. Илия и Константин Саралиеви имат фирма за проектиране и изграждане на системи за отопление, а „Борба“ потърси мнението им преди началото на отоплителния сезон за това кой е най-изгодният и ефективен начин за комфортна температура в жилищата. Братя Саралиеви разкриват за себе си, че единият е немски, а другият – швейцарски възпитаник, тъй като са прохождали в занаята съответно в немска и швейцарска компания, преди да основат своя. Смятат, че точността в отношенията в бизнеса, гъвкавостта и индивидуалният подход са ключът към успеха за всяко предприятие.

„Нашият род идва от Южна България. Били сме основно търговци и занаятчии и като сме се преселили насам след Освобождението, местните са разказвали как нашите прадеди са живели в сараи и оттам се появява Саралиеви“, разказва Константин. Двамата с болка минават винаги край къщата на най-известния засега от фамилията – Трифон Саралиев, в началото на Килифарево. Сградата се саморазрушава, защото десетките наследници така и не могат да се съберат и да предприемат нещо, за да я стегнат. „Нашият прапрадядо е бил по търговия във Виена и там се влюбил в австрийка. Довел я насам, но искал да я впечатли и да направи така, че Виена да не й липсва. Поръчал да й построят тази къща в характерна австрийска архитектура, за да не й липсва родината. За беда обаче бързо се разделили, но домът на Саралиеви останал”, обяснява Илия.

СПОРЕД ДВАМАТА БРАТЯ ГАЗТА ИЛИ ПЕЛЕТИТЕ СА НАЙ-ИЗГОДНИЯТ И ПРАКТИЧЕН ВАРИАНТ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА ВСЯКА КЪЩА ИЛИ АПАРТАМЕНТ. И двамата решават да развият този бизнес. „Сечта вече е регламентирана и дървата ще стават все по-скъпи. Ако някой иска да си реши проблема дългосрочно, трябва да избере единия от двата варианта. Изключваме отоплението с климатици, което наистина е лесно, но пък носи и доста високи сметки“, коментират Саралиеви. Според тях един апартамент от 90 – 100 кв. метра спокойно може да се отоплява с котел на газ, който осигурява винаги и топла вода. По съвременните модели са даже с вграден бойлер и не се налага монтирането на друг. Най-евтините започват от 1500 лв. и стигат до 6 хил. лв. Илия и Константин препоръчват италиански и германски производители.

„Много е важно радиаторите да имат термоглави и котелът да е с точна настройка. Така температурата в стаята може да се коригира. Месечните сметки зависят от това колко обичаме да ни е топло и колко топла вода използваме. Обикновено се смята, че за всеки квадратен метър жилищна площ се харчи около левче за газ месечно, но тези сметки са условни“, обяснява Константин и допълва, че системата е сигурна и има множество защити и датчици, което я прави напълно безопасна. Съветът на експерта е газовият котел да не се включва и изключва, а да се настрои така, че да работи непрекъснато и поддържа една и съща температура. Това води до икономии.

ПЕЛЕТНИТЕ ГОРЕЛКИ СА АБСОЛЮТЕН ХИТ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА НАСАМ в отоплението. Тяхна разновидност са пелетните камини. Цената на най-евтините, които са турски, започва от 1500 лв., за да достигне 4 хил. лв. за моделите на Бош и други реномирани производители.

Който и вид отопление да се избере, е важен и изборът на помпи. Циркулационните помпи са сърцето на всяка инсталация. Най-последните модели са в пъти по-ефективни.

„Дали ни е помагала фамилията ли – да, хората ни знаят и ни свързват с Трифон Саралиев, но времената са такива, че ако нямаш история и не си вършиш работата качествено, няма да те потърсят втори път. Не можем да кажем, че фамилията Саралиеви ни отваря врати. Може би това щеше да важи за далечното минало, когато наистина е отваряла много възможности“, категорични са двамата братя.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *