97 четения

Проект за църквата „Св. Спас“ общината ще прави със собствени средства или пари от Брюксел

БУРЕНИ ЗАКРИВАТ ЕДИН ОТ ШЕДЬОВРИТЕ НА КОЛЮ ФИЧЕТО – ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА ЦЪРКВА „СВЕТИ СПАС”. Уникалните й орнаменти се ронят сред купища боклуци, а светинята, разположена в старата част в близост до регионалната библиотека и живописната улица „Гурко”, вече е трудно откриваема. В уникалната църква прочутият майстор използва за пръв път своя патент – двойната Фичева кобилица, но част от елементите й са се откъснали. Храмът е бил сринат почти до основи през унищожителното земетресение, връхлетяло града през 1913 година. В момента руините на „Св. Спас” са и своеобразно сметище, а уникалният градеж се доразрушава, независимо че се намира на основен туристически маршрут.

carkva sv spas 1Архитект Радосвета Кирова е експертът, изработил уникален проект за възстановяване и адаптация на културния паметник. От Община Велико Търново смятат, че именно по него трябва да се направи обектът и да се отвори за туристи. За целта са необходими не повече от 20 хил. лв., които може да осигури и местният бюджет. „Има и вариант да се обединят в общ проект всички обекти на Колю Фичето, които са в лошо състояние – включително съседната „Св. Константин и Елена“ и Стамболовият хан, и да се търси общо по-голямо финансиране“, коментират от общината.

В продължение на няколко години Радосвета Кирова е събирала данни за обекта, включително стари фотографии, планове и писмени сведения, преди да създаде проекта си. За него помага и друг проект за възстановяване, но с доста голяма давност – дело на арх. Йордан Нурков през 1986 г.

Проектът на арх. Кирова е разработен като част от обучението и в Курс за архитекти за опазване паметниците на културата към Националния институт за паметниците на културата и Института Сhaillot в Париж.

Една от идеите на арх. Радосвета Кирова е сградата да бъде превърната в музей за стари фотографии или дигитални възстановки на културни паметници от региона. Според нея тук може да се подреди и експозиция, проследяваща борбата за църковна независимост на България.

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

2 коментара за “Проект за църквата „Св. Спас“ общината ще прави със собствени средства или пари от Брюксел

 • 24.08.2016 в 13:05
  Permalink

  Дано наистина успее общината да възроди този шедьовър,града има нужда от тия исторически ценности !!!

  Отговор
 • 24.08.2016 в 14:59
  Permalink

  Тези 20 хил.лева са двадесет пъти по малко от една спортна площадка.Чудно, че не могат да бъдат намерени.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!