Проф. Хитко Вачев намери под Царевец олтар на ранновизантийска базилика

Археологът проучва Богородичния манастир под царствения хълм вече трето лято

ОЛТАР НА РАННОВИЗАНТИЙСКАТА БАЗИЛИКА, ВЪРХУ КОЯТО Е ПОСТРОЕН МАНАСТИРЪТ „УСПЕНИЕ НА СВЕТА БОГОРОДИЦА”, РАЗКРИ ПРОФ. ХИТКО ВАЧЕВ. Находката излязла още в първите дни след подновяването на разкопките.

„Олтарът е най-важната част за всеки култов комплекс. Размерите му, поне засега, доказват, че става дума за базилика. И ако в началото на разкопките наличието на тази базилика беше повече хипотеза за мен, вече съм категоричен, че тя е съществувала. Сега вече не става дума просто за култова сграда, върху която е построен Богородичният манастир, а за базилика. Освен това говорим за чудовищно голяма сграда. Базиликата е 18 м на ширина и 30 метра на дължина, поне толкова сме разкрили засега. Размерите ми дават основание да смятам, че може би става дума за епископска базилика, защото толкова голяма сграда не е случайна. Много силно се надявам да успеем да попаднем на артефакт или архитектура, които да потвърдят тезата“, коментира вчера проф. Хитко Вачев, който е ръководител на археологическата експедиция. Той работи на обекта вече трето лято и винаги заедно с Илиян Петракиев, който е зам.-ръководител на екипа.

„Базиликата е датирана към края на V век и е съществувала до началото на VII в., когато е била разрушена. От историята знаем, че по това време V VI в., е създаден градът Зикидева и тази базилика като нищо е била епископска резиденция. Когато се оказва, че градът Никополис ад Иструм не може да бъде отбраняван, защото е на равно място, хората се изселват насам, така възниква Зикидева, което от гръцки значи „Градът на Девата”. Този град е заемал територията и на Царевец, и на Момина крепост“, уточнява археологът.

ХИТКО ВАЧЕВ ЗАПОЧНА РАЗКОПКИ В ПОДНОЖИЕТО НА ЦАРЕВЕЦ ПРЕЗ 2014 Г. И ОЩЕ В ПЪРВИЯ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ СЕЗОН РАЗКРИ ОСНОВИТЕ НА МАНАСТИРСКАТА ЦЪРКВА. Тя е от времето на Иван Асен II. Тази църква също е била разрушена и през XIV в. е съграден манастирският комплекс, чийто меценат е бил Иван Александър, който става ктитор на много манастири в страната тогава. „Разкритите от нас галерии, параклиси, камбанариите, великолепната живопис, мозаечната икона на Богородица и няколкото изключително богати и интересни погребения доказват тезата ми, че това място е култово от самото начало на своето съществуване и че през 14 век вече е манастирски католикон“, категоричен е проф. Вачев. Който припомня, че миналото лято в притвора на църквата той попадна на зидана гробница, в която излезе погребение на знатна дама. В гроба имаше златни накити и дрехи, които след това влязоха в лабораторията на Регионалния исторически музей. „Това, което със сигурност вече мога да кажа след обработването на текстила, което направи д-р Иван Чокоев, е, че тази дама е била облечена със седем различни вида дрехи. За първи път сред запазения текстил имаме кадифе, достигнало до нас от Средновековието“, разказва още Хитко Вачев. Злато имаше и в един от мъжките гробове, но най-интересно си остава погребението на висшия духовник с положена под главата му тухла вместо възглавница. Върху тухлата има надпис, който специалистите разчетоха като 1 – 4 стих от „Евангелието на Йоан”.

„Това погребение доказва изключителното място на манастира в йерархията на манастирите въобще. Като прибавим и размерите му, а той е около 6 декара, съм убеден, че изобщо не е случаен“, коментира още археологът.

ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ОБАЧЕ, НА ТОЗИ ЕТАП ЕКИПЪТ НА ХИТКО ВАЧЕВ И ИЛИЯН ПЕТРАКИЕВ НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗВОЛИ ДА НАПРАВИ ДНК ПРОБИ НА КОСТИТЕ ОТ ПОГРЕБЕНИЯТА. Идеята за това възникна още при тяхното разкриване, но проучванията на младия археолог установили, че само за един гроб са нужни около 5000 лв. „Процедурата е такава, че трябва да пратим пробите в САЩ, където има такава лаборатория. Там ще извлекат ДНК-то, което пък след това заминава за Великобритания, където се анализира. Всичко това струва страшно много пари, които ние нямаме“, признава Илиян Петракиев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *