5 четения

Светла Йорданова първа при жените, Димо Терзиев – при децата, на международен турнир в Тетевен

107 състезатели от България, Македония, Турция, Гърция, Германия и Холандия участваха в 31-вото издание на открития международен турнир по шахмат в Тетевен.

В надпреварата се включиха и най-добрите състезатели на ШК „Етър“ до 12 години, за които това бе част от подготовката за държавните отборни първенства през ноември. Отсъства единствено Ерол Билялов, който в момента продължава успешното си представяне на силен международен турнир във Виена.

В Тетевен великотърновският клуб бе представен от 6 деца и от шампионката на България за жени Светла Йорданова, която е и техен треньор. Турнирът се проведе на класическа контрола за игра: 1.30 часа на състезател за 40 хода, плюс 30 минути до края на партия с добавено време 30 секунди след всеки ход.

Великотърновските състезатели се представиха повече от успешно. Лидерът на отбора Димо Терзиев финишира с 5,5 т. от 9 възможни и покачи личния си рейтинг с 73 точки. Той е първи сред 12-годишните, за което получи грамота. Никола Николов и Стилиан Ангелов са първи и втори при децата до 10 години с 4,5 точки. Те повишиха Ело-то си съответно със 78 и 105 т. Близнакът на Стилиан – Кристиан Ангелов, е с 3,5 точки и 90 Ело точки нагоре. Толкова точки направи и Пламен Стоянов, който качва 46 рейтинг.

В турнира участваха и 7-годишните близнаци Слав и Веселин Чамуркови. Те се класираха съответно втори и трети до 8 години с 3 и 2 точки.

Светла Йорданова се класира на първо място при жените, но призна, че не е имала силна конкуренция и за нея турнирът е бил по-скоро за релаксация, докато за децата е основна част от подготовката им.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!