1638 четения

Стопани дават къщите си за живеене „под наем, без наем”

Стопани дават къщи за живеене на напълно непознати новодомци срещу символичен наем от 2, 5 или 10 лв., или напълно безплатно. Инициативата е стартирана в интернет на сайта beznaem.com, където всеки може напълно безплатно да пусне обява за имота си или да прегледа обявите за да си хареса такъв.

В сайта има и няколко обяви от търновско. Жена търси свестни квартиранти, на които да предостави ключовете от селската си къща в Ресен за да се грижат за нея и да я пазят от крадци. Къщата е доста примамлива за живеене: на два етажа, като на долния има и камина, с четири спални и дървена тераса, от която се открива прекрасна гледка. До къщата има още кладенец и овощна градина и целият този разкош се дава напъно безплатно само срещу условието имота да се пази и да се стопанисва добре. Другата обява за безплатна къща с кладенец, която вече два месеца търси своите стопани е в село Раданово.

Наред с тези обяви за предлагани имоти, в сайта има и няколко, пуснати от хора, които си търсят безплатно жилище. Възрастен мъж, бивш учител, а сега пенсионер по болест обяснява, че си търси стая без наем в Дебелец, тъй като близките му го гонели от сегашното жилище, което било собственост на сестра му, за да го дадат под наем на студенти. Младо семейство с бебе пък търсят безплатно къщичка в района на Златарица или Лясковец, тъй като наемът на жилището, в което живеели сега, бил много висок и непосилен за тях. Мъж, регистрирал се с името Валентино пък е написал в обявата си: „Търся имот за живеене на спокойно място, без ремонти на съседи, работа с машини и силна музика. Място, в което да мога да работя и почивам без да понасям агресина околна среда, по възможност с транспорт до града. Търся около Лясковец, Горна Оряховица, или по пътя за Стара Загора или Габрово. Млада 25-годишна жена от Червен бряг също търси къща без наем за стопанисване край Велико Търново, като подчертава, че е интелигентно и много хигиенично момиче. А друга жена, търси имот за живеене на сина си, който имал огромно желание да живее на село.

Подобна страница „Имот под наем без наем” има и в социалната мрежа Фейсбук. Там се предлага етаж от къща в Горна Оряховица, като изискването е бъдещите стопани да бъдат отговорни и грижовни хора.

Наред с безплатните къщи, някои стопани пък дават имотите си за живеене срещу символичен наем от 2, 5 или 10 лв. на месец. Целта тук отново е не печалба, а да се намерят хора, които да се грижат за имота и да го пазят от посегателства на апаши. Авторката на инициативата за подобно отдаване на имоти разказва, че досега цели 50 семейства вече са си намерили домове за живеене срещу наем от 2 лв., а още 40 имота чакат своите бъдещи наематели. Наетите имоти са предимно стари селски къщи, а заселниците в тях са млади семейства или самотни майки, избрали тишината и спокойствието на малкото населено място пред шума и лудницата на големия град.

Иван ПЪРВАНОВ

7 коментара за “Стопани дават къщите си за живеене „под наем, без наем”

 • 25.08.2016 в 13:11
  Permalink

  БРАВО,МНОГО Е ДОБРЕ,ЗАЩО ДА СЕ РАЗГРАБВА И ДА ПУСТЕЕ.КАТО МОЖЕ ХОРАТА КОЙТО СИ НЯМАТ ЖИЛИЩА ДА ГО СТОПАНИСВА И ДА СИ ЖИВЕЯТ СУПЕР Е ДАЖЕ И АЗ АКО СИ НАМЕРЯ НЕЩО ТАКОВА И АЗ БИХ ОТИШЛА ДА СИ ЖИВЕЯ НА СЕЛО.

  Отговор
  • 27.05.2020 в 14:57
   Permalink

   Моля, обадете ми се , аз предлагам дом на село до Варна

   Отговор
 • 04.01.2017 в 15:51
  Permalink

  Споко те циганите се нанасят без да питат, спомагат умело за унищожението на българската култура, сякаш ердоган и бойко им плащат! Българи останаха на само по гробищата! 😀

  Отговор
 • 18.09.2017 в 13:10
  Permalink

  Дали е вярно това което казвате аз бих искала такова жилище по далече от град

  Отговор
  • 27.05.2020 в 14:56
   Permalink

   Нели, обадете ми се, аз съм предлагаща, къща на село, 18 км от Варна, тел. 0899382707

   Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!