2 четения

51 студенти преминават курс по военна подготовка в НВУ

ДВЕ ГРУПИ СТУДЕНТИ ОТ РАЗЛИЧНИ ВИСШИ УЧИЛИЩА В СТРАНАТА ПРЕМИНАВАТ КУРС ПО ВОЕННА ПОДГОТОВКА В НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ В МОМЕНТА. 47 момчета и момичета са пожелали да получат начална военна подготовка и са тук от 15 август до 5 септември, когато ще положат клетва. Трима младежи и едно момиче преминават обучение по специална военна подготовка и се обучават в защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи.

От следващия понеделник пристигат още десетина студенти, които също започват курс по специална военна подготовка, но те ще се занимават с комуникационни и информационни системи.

Националният военен университет „Васил Левски” организира курсове по военна подготовка за трета поредна година. Записването е на доброволен принцип. Момчетата и момичетата се обучават във факултет „Общовойскови”. Програмата на курса е разработена във Военния университет. По време на обучението студентите имат огнева подготовка, получават начални знания по ядрена, химическа и биологична защита, по спасително-евакуационни дейности. Младите хора се учат да оказват първа медицинска помощ и да действат в условията на терористични актове, да реагират на екстремистки и престъпни групи.

Занятията се водят от преподаватели от НВУ „Васил Левски”, а тези по физическа и строева подготовка – и от курсанти пети курс. Обучението завършва с изпити.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!