58 четения

Артисти от три страни правят в Горна Липница магически рисунки, змей и пейки животни

ТРИМЕТРОВ ЗМЕЙ ОТ МЕТАЛ, КНИЖНИ ЛОДКИ, ПЕЙКИ ВЪВ ФОРМАТА НА ЖИВОТНИ, МАГИЧЕСКИ РИСУНКИ – ПЕНТАГРАМИ, ПРАВЯТ ТАЗИ ГОДИНА УЧАСТНИЦИТЕ В традиционната артрезиденция „Старото училище“ в Горна Липница. Артисти от Холандия, Япония и България творят по темата „Синьо ритуално изкуство – земя“.

Децата, които са 25, са най-шумни в двора на старото училище. Те са и тези, които посрещат гостите на резиденцията. Малките работят с глина и рисуват, по-големите превръщат огромни дървени трупи в артистични пейки. „Тази пейка ще бъде пейка крокодил. Засега е от две части, но когато крокодилът стане готов, ще съединим частите. После ще направим още една пейка от големи моливи“, обяснява Кристофър, който заедно с Габриел, Илиян, Ивайло и Даниел участва в резиденцията от самото й начало. Момчетата работят под ръководството на местния художник Петър Петров и всяка година се учат да създават изкуство от различни материали. Преди две години за първи път работиха с камък, сега за първи път работят с дърво. Надяват се да им остане време да направят и една огромна мечка. Отрязаното дърво, от което ще излезе стръвницата, ги чака в двора на училището и момчетата нямат търпение да приключат с пейките, за да се заемат с мечката. Малчуганите са 20 и тази година се занимават под ръководството на Ивета Иванова. Двамата автори занимават децата с различни жанрове, но са решили да наблегнат на църковното изкуство.

g. lipnica Golemite decaС ДЕТСТВОТО Е СВЪРЗАН И ПРОЕКТЪТ НА ХОЛАНДЕЦА РУТ МАТИАС, КОЙТО ПРАВИ ВСЕКИ ДЕН ПО ЕДНА КНИЖНА ЛОДКА. „Първо си водя дневник, пиша какво ми се е случило през деня и рисувам. Вечерта превръщам листа в лодка. Накрая ще пусна всички лодки в реката и така ще оставя и себе си, и изкуството си в ръцете на природата“, казва Рут. Идеята за лодките му хрумнала, когато се ровил в Стаята на тайните в училището и намерил там една стара лодка, сглобена от картон. Сега тя стои върху голямо парче бял картон, а Рут рисува около нея комикси. Единият комикс разказва историята на змея, който някога, преди много години паднал от небето над Горна Липница. Местните овчари направили кошара за змея и 40 дни хората го хранили с козе мляко. След 40 дни змеят оздравял, заякнал и отлетял. След това настъпили години на урожай за селото. Другият комикс на холандеца разказва неволите на местните около проблемния пътен участък между Патреш и Горна Липница. „Сега пътят е хубав и по него се преминава лесно, но преди беше ужасен. Хората чупеха колите си, ядосваха се, правеха стачки. Сега са щастливи“, разказва историята на комикса си Рут. После признава, че самият той не е почитател на абсолютната подреденост, затова и преди години напуснал родината си. Установил се за дълго в Гърция, а от една година живее в Джебел.

АЯКА ЯМАМОТО ОТ ЯПОНИЯ Е ДРУГАТА ИНТЕРЕСНА ГОСТЕНКА В РЕЗИДЕНЦИЯТА ТОВА ЛЯТО. Нейният проект е малко по-дългосрочен, затова Аяка е решила да остане в Горна Липница поне до 15 септември. Тя е решила да снима жени – тийнейджърки и възрастни. И на този етап събира модели от селото, дрехи от магазините за дрехи на килограм и си набелязва стари къщи. Когато снимките са готови, тя ще направи и интервюта със своите модели, за да допълни визуалната информация и със словесна такава. Накрая ще направи изложба.

За разлика от Аяка, Мирян Колев вече е готов с проекта си и дори си е тръгнал от Горна Липница, за да участва в друга резиденция. Мирян е музикант, прави електронна музика и идва в селото за втори път. Преди да отпътува миналия ден, той е направил концерт пред колегите си и местните жители.

МАРТИН ПЕТРОВ И ТИХОМИР ТОДОРОВ ВСЕ ОЩЕ РАБОТЯТ В РЕЗИДЕНЦИЯТА. Мартин за първи път няма да рисува по стените на къщите в селото. Този път е решил да експериментира с коматекс. Това е вид пенеста пластмаса, която той е решил да нагъне така, че да получи релеф, който да наподобява водата.

g. lipncica AiakaТихомир е този, който майстори триметровия змей. Змеят е оня същия от легендата и ще бъде поставен върху стар коларски камък точно на мястото, където според легендата е паднал, когато небето над Горна Липница се е отворило.

Тази година със свои два проекта в резиденцията участват и двамата организатори Дарина и Димитър. Те правят серията пентакли, обединени в проект, който са нарекли „Ритуални помощници за земни цели“. „Пентаклите са магически рисунки, в които са събрани текстове и окултни символи. Ще бъдат пет, три от тях са свързани с планети. Единият пентакъл е свързан с Юпитер и неговата цел е да ни носи сполука, вторият е свързан с Венера, той, естествено, е за любов. Имаме пентакъл на Слънцето, който може да ни изцели и да ни даде тонус“, обяснява Димитър Палов. След това добавя, че четвъртият магически пентакъл е срещу лудост и душевни заболявания, а последният – против уроки. Той е особен, леко стряскащ със символите си, но Димитър и Дарина се надяват, че хората ще харесат и него. Двамата са готови да направят магическа рисунка на всеки, който реши, че има нужда от такъв амулет.

Междувременно двамата подготвят и голяма изложба, в която ще бъдат представени всички шест издания на резиденцията от 2010 до 2015 г. Експозицията се нарича „Земята на вечния август“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!