16 четения

БСП няма да подкрепят новата структура на местната администрация във Велико Търново

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ ОТ БСП НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ НОВАТА АДМИНИСТРАТИВНА СТРУКТУРА, предложена от кмета на Велико Търново Даниел Панов и която ще се обсъжда на сесия днес. Председателят на партията Валентин Ламбев припомни, че преди пет години общината плати 50 000 лв. за изготвяне на нова структура, а към днешна дата предложението е за оптимизация на същата тази администрация.

„С какво новата структура ще подобри административното обслужване на гражданите, е основният въпрос, на който БСП няма отговор“, посочи Ламбев. По думите му се предлага увеличение числеността на кметството с над 30 души, в същото време главният архитект на общината е лишен от каквито и да е правомощия и продължава да е като „апендикс“ в структурата, няма численост на щатните бройки в населените места, което според социалистите е умишлено, за да се прикрият раздути щатове в някои населени места за сметка на недостатъчен щат в други.

„Дали не се цели с новата структура някои дългогодишни служители на администрацията да бъдат елегантно освободени“, попита още Ламбев. Той съобщи, че групата съветници на БСП е изпратила питане до министъра на културата Вежди Рашидов. То е свързано с решението на местния парламент да предостави 15 дка общинска земя в местността Френкхисар за изграждане на инициативата „България в миниатюри“. Според червените тази територия от археологическа гледна точка не е изследвана, тя представлява изключително голяма възможност да бъдат разкрити артефакти от времето на Второто българско царство и затова трябва много добре да се прецени дали идеята трябва да се реализира на това място.

„Свидетели сме на изключително много бутафории, които в последните години се изграждат с държавни пари“, коментираха от БСП.

Членът на общинското ръководство Димитър Чолаков каза, че от партията канят през първата половина на идния месец кмета на Велико Търново Даниел Панов да коментират и заедно да предложат решения на проблемите в малките населени места на общината. Става дума за въпроси на транспортната схема, социалния патронаж, работата на кабелното радио, закриването на пощенски клонове по селата и ограниченото им работно време, както и многото нерешени инфраструктурни проблеми. Всички тези проблеми са поставени от местните хора на откритите приемни, които БСП правят в населените места. По темите има парламентарни питания, както и въпроси от общинските съветници към кмета.

Стоян Витанов коментира финансовото състояние на Община Велико Търново. По думите му тревога буди фактът, че капиталовите разходи спрямо миналата година падат от 10 на 4 млн. лв., а в това перо има много резерви, особено след като през 2020 г. приключат европарите. Разходите за първото полугодие пък са нараснали с 2,5 млн. спрямо същия период на миналата година, а просрочените задължения пак са внушителна сума.

Социалистите коментираха и факта, че общината към момента няма сключен договор за пътните ремонти на старата столица и населените места, а есенно-зимният сезон приближава. Те припомниха, че от кметството бяха обявили такава обществена поръчка, след което я отмениха като възложител и пак я обявиха. Това е една от причините за забавянето, а БСП внимателно ще следи начина, по който ще бъде избран изпълнителят за следващите четири години, тъй като икономическите интереси били твърде големи.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *