4 четения

Монтираха предпазните огради на Трапезица

С МОНТИРАНЕТО НА ПРЕДПАЗНИТЕ ОГРАДИ НА ТРАПЕЗИЦА ПРИКЛЮЧВА ПРОЕКТЪТ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ И СОЦИАЛИЗАЦИЯ НА ИСТОРИЧЕСКАТА КРЕПОСТ. Оградите опасват целия хълм по дължина и гарантират сигурността и безопасността на посетителите. Средствата са от бюджета на Регионалния исторически музей, на който е възложено управлението и стопанисването.

Дейността е довършителна и надгражда големия проект на Министерството на културата за частична реставрация и социализация на Трапезица, който също е пред приключване, като нужното финансиране от близо 3 милиона лева бе осигурено като дарение от фондация „Гейдар Алиев” от Азербайджан.

Реставрирани са близо 200 метра от Западната крепостна стена, заедно с три средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XII – XIV век. Оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения фуникуляр с Южната кула. Интерактивен експозиционен център ще представя историята на Велико Търново и Второто българско царство. Монтирано е художествено осветление на крепостта, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието й, оформен е и паркинг.

Официалното откриване на Трапезица е планирано за навечерието на 22 септември, когато Велико Търново и България отбелязват годишнината от Независимостта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!