83 четения

Национален фестивал в Джулюница открива поредица кулинарни празници в Лясковско

Цяла поредица от кулинарни празници се подготвят в община Лясковец. Кулинарните събития се наложиха трайно в календара на общината и са следствие от успешно провеждащия се карвинг фестивал Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство, който има вече 5-годишна история.

Тази година изявите започват на 28 август, когато ще се проведе националният кулинарен фестивал „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”. Събитието е тази неделя на централния площад в село Джулюница, като началото му е в 9 часа. Разнообразни ястия, уникални кулинарни творения по рецепти на нашите домакини, карвинг изкуство и красиво подредени трапези ще могат да видят посетителите на изложбата. Ще има разнообразие от етнощандове, които също като ястията ще се конкурират за призовите места.

След като разпънат трапезите в Джулюница, майстори кулинари ще се впуснат и в празника, посветен на българската домашна лютеница, който ще се състои на 31 август в централния парк в Лясковец. Миналогодишната победителка Марийка Златева от Козаревец ще представи своята рецепта и ще приготви на открито лютеницата тази година. Близо до врящата тава в парка ще бъдат разпънати шатри, в които Лясковец и всяко лясковско село ще представи изложба от пресни и консервирани зеленчуци, плетива, сечива и типични за градинарството предмети, които могат да бъдат разгледани от жители и гости на града. Изложбените щандове могат да се видят от 11 часа на 31 август, а варенето на домашната лютеница в 14 часа. Тази година наред с приготвянето на лютеница ще бъде показано как се прави и вкусна градинарска чорба по рецепта на домакини от Мерданя.

praznici 1Кулинарен празник ще има за пореден път и в Козаревец, където зеленчуците ще влязат в тенджерите, за да овкусят прословутата кокоша чорба, която ще се готви публично в селото за шеста поредна година. Празникът „Ден на кокошата чорба” по традиция се прави в първата събота след Малка Богородица. Тази година огнищата с казаните ще къкрят на 11 септември.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!