12 четения

Община В. Търново най-сетне приложи принципа „Който копае – плаща”

КМЕТЪТ НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДАНИЕЛ ПАНОВ Е НЕДОВОЛЕН ОТ РАБОТАТА НА „ВиК ЙОВКОВЦИ“ ПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА НАСТИЛКИТЕ СЛЕД АВАРИИ И Е НАРЕДИЛ да се задържи депозитът им за разкопаването. Някои от отсечките седят неоправени повече от два месеца. Такъв е случаят с улиците „Средна гора“, „Полтава“, „Резервоарска“, „Н. Кабакчиев“, „Баба Мота“ и други основни отсечки. Само преди ден, след множество напомняния, бе асфалтирана дупката пред РИОКОЗ, която бе отворена след поредната авария.

„Ежегодно се разправяме с тях, но вече ще им задържим перманентно депозит от 10 хил. лв. като гаранция, че ще си оправят настилките. Има много поражения. Подканяме ги да работят, но или нямат техника, или оправданието е отпускарски сезон. Кметът инж. Панов обаче е категоричен, че ще сме безкомпромисни“, коментира главният инженер на общината Динко Кечев. Според него тепърва трябва да се оправят и няколко големи дупки, зейнали в настилките заради подпочвени води или водопроводни аварии. Такъв е случаят с ул. „Панайот Ангелов“ непосредствено зад общината, чиято настилка всеки момент ще пропадне в кратера под нея, защото няма основа.

Пробойните във ВиК мрежата, която е тотално амортизирана, защото е полагана преди повече от половин век в доста части на града, са едни от най-големите проблеми за настилките. Това в пълна степен важи за двете главни отсечки „Никола Габровски“ и „България“, където старите етернитови тръби са толкова амортизирани, че загубите надхвърлят 70 на сто.

ВСЕКИ, КОЙТО РАЗКОПАВА ОБАЧЕ, ТРЯБВА ДА ВЪЗСТАНОВИ ПОРАЖЕНИЯТА В 7-ДНЕВЕН СРОК. За разбити тротоари се внася депозит от 70 лв. на квадратен метър, а за асфалтови настилки – по 130 лв. След половин година фирмите или физическите лица могат да получат до 60 на сто от сумата, но останалите 40 процента остават като гаранция за година време.

Въведени са и специални изисквания за качеството на материалите и технологията на възстановяване на пораженията.

С. МАРИНОВ

Снимка Светослав СТЕФАНОВ

4 коментара за “Община В. Търново най-сетне приложи принципа „Който копае – плаща”

 • 26.08.2016 в 13:10
  Permalink

  Браво кмете,само това е начина да се оправят нещата,така безкомпромисно трябва да се действа с всеки ,който неспазва законите и регламентите в тази държава, адмирации !!!

  Отговор
 • 26.08.2016 в 14:35
  Permalink

  Има точки, в които няма смисъл да се полага асфалт дори, защото всеки месец се копае на едно и също място.
  А ако е вярно това, че в целия град канализацията е изгнила – да изваждат тръбите надземно или да построят виадукти и край на проблемите :)))))
  Един се майтапеше, че кмета ни връщал в средновековието, но ВИК може да ни върне в античността 🙂

  Отговор
  • 26.08.2016 в 15:49
   Permalink

   *виадукти да се чете акведукти 🙂

   Отговор
 • 26.08.2016 в 18:17
  Permalink

  ул,,Момина Крепост“всяка година се разкопава по 5 пъти и се асфалтира когато им е кеф, родителите които вземат децата си от ДГ СОНЯ се виждат в чудо как да паркират по тясната и неравна улица

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!