Отлично запазена римска улица намериха в Никополис ад Иструм

ОТЛИЧНО ЗАПАЗЕНА УЛИЦА НАМЕРИХА АРХЕОЛОЗИТЕ, КОИТО РАБОТЯТ В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ. Улицата е дълга 10 метра и преминава северно от градския площад на римския град.

Находката е на екипа на доц. д-р Павлина Владкова, която това лято работи на обекта с 25 доброволци от страната и чужбина. С нея копаха и археологът от музея в Павликени и аспирант във Великотърновския университет Калин Чакъров и нумизматът на Регионалния музей във Велико Търново Стоян Михайлов.

„Улицата има посока изток-запад. Широка е шест метра, което показва, че никак не е случайна. Говори по-скоро за важната й роля в градоустройствената схема на Никополис. През нея по стълбище от пет стъпала и колонада се е достигало до открития площад, където са извършвани чествания, религиозни церемонии, търговски и делови срещи. Настилката на улицата е изградена от варовикови блокове, докарани от кариерата край Самоводене“, разказва Павлина Владкова. След това уточнява, че от двете си страни улицата е оградена с бордюри, които се издигат на 0,20 м над нивото й.

МНОГО МОНЕТИ, КОИТО ДАТИРАТ КРАЯ НА ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА УЛИЦАТА, СА НАМЕРИЛИ АРХЕОЛОЗИТЕ ПО ВРЕМЕ НА РАЗКОПКИТЕ. Монетите са били пръснати по уличното платно и най-вече във фугите между плочите на настилката. Те са датирани около средата на V век. Това е времето, когато нападенията на хуните на Атила нанасят непоправими щети, като разрушават градове, крепости, вили и селища. Сред интересните находки са още бронзов ключ и механизъм от ключалка, игла за шев от кост, фибула, токи и апликации от колан и др. метални, керамични и костени предмети, свързани с бита и ежедневния живот в римския град. Намерената желязна сонда шпатула и част от плочка за стриване на лекарства показват, че вероятно някъде в близост, на площада, се е намирал магазинът, в който са продавани козметика, лекарства и билки.

РАЗКОПКИТЕ В НИКОПОЛИС АД ИСТРУМ ЗАПОЧНАХА, БЕЗ ДА ИМА ПАРИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА. Без отговор е останала и молбата на Павлина Владкова към Община Велико Търново за подкрепа в размер на 5 хиляди лева. Независимо от бюрократичните и финансови спънки, благодарение на ентусиазма и желанието на доброволците, които работиха на обекта напълно безвъзмездно и сами плащаха за пребиваването си там, разкопките са приключили успешно. Предстои следващият етап от проучванията в Никополис ад Иструм за това лято. Те ще са на водоразпределителна кула и за тях има 10 000 лв. от Министерството на културата.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.