7 четения

Шестима архитекти в Търновската община ще се грижат за културното наследство в четири области

ШЕСТИМА НОВИ АРХИТЕКТИ ЩЕ БЪДАТ НАЗНАЧЕНИ В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО, стана ясно на заседанието на местния парламент вчера при обсъждане на новата административна структура.

След конструктивни дебати в рамките на час тя бе приета с 25 гласа „за“, 6 „против“ и 4 „въздържал се“. Очаквано против предложението бяха общинските съветници на БСП, като още в началото на дебатите Стоян Витанов призова кмета Даниел Панов да оттегли точката от дневния ред на заседанието.

След като това не стана, секретарят на общината Мина Илиева отговори на всички въпроси на съветниците, като защити новата структура. Тя се налагала заради изменението в Закона за културното наследство, който предвижда старата столица да има специално звено на пряко подчинение на кмета, което да придвижва процедурите по-бързо. Шестимата архитекти ще отговарят освен за нашата и за още три области – Плевенска, Габровска и Русенска.

Очаквано най-много дебати предизвика ролята на главния архитект и неговите правомощия, както и числеността на администрацията. От трибуната пък лидерът на социалистите Валентин Ламбев попита кое налага да има нова структура, означава ли, че досегашната, по която се работеше четири години и която струваше на общинския бюджет 50 000 лв., не е била ефективна, ще се подобри ли административното обслужване на гражданите и защо част от правомощията на местния парламент се делегират на кмета.

Неофициално в кулоарите на лоби бара се коментираше, че с новата структура се цели освобождаването на дългогодишни служители, сред които самият главен архитект Николай Малаков, който не присъства на сесията, член на юридическия екип, на отдела за обществени поръчки и специалист „Човешко развитие“. От трибуната на залата Мина Илиева не скри, че целта на промените е да се наблегне на експертите за сметка на ръководителите. Тя уточни, че дирекциите в администрацията ще са от по 11 души, а отделите – с не по-малко от шест човека.

Съветниците от „Реформаторския блок” поискаха в числеността да влязат кметовете и кметските наместници и преброиха общо 298 служители на местната администрация, а не 276, както е записано в новата структура. Това обаче не бе прието. Против гласува и съветникът от АБВ Николай Илчев с мотив, че в предложението не се предвижда правно-нормативен отдел, а такъв има във всички десет големи общински администрации в страната.

Елена ЧАМУРКОВА

Един коментар за “Шестима архитекти в Търновската община ще се грижат за културното наследство в четири области

  • 26.08.2016 в 13:58
    Permalink

    И 66 да назначите, все тая. По-зле ще стане, гарантирам

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!