53 четения

В Павликени почетоха Кирил Ракаров

„Той беше не само голям футболист, а и голям човек”, каза ветеранът Илия Друмев

Десетата годишнина от смъртта на футболиста Кирил Ракаров беше почетена с официална церемония в град Павликени. Пред паметната плоча на бившия футболист на ЦСКА и националния отбор в градския парк „Кирил Ракаров“ се събраха общественици, футболни ветерани и футболистите от ОФК „Павликени“.

„Нека личността на Кирил Ракаров да е светъл еталон за всички млади футболисти в младежките отбори на ОФК „Павликени“. Те са избрали да тръгнат по неговия пътда бъдат футболисти, да играят спортсменски и да прославят името на Павликени“, каза в официалното си слово кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Към присъстващите се обърна и футболният ветеран Илия Друмев, съученик и приятел на Кирил Ракаров. „Той притежаваше всички качества – бързина, техника, а неговия силен удар помнят много вратари. Той беше не само голям футболист, а и голям човек. Затова гражданите първо го удостоиха със званието „Почетен гражданин на Павликени“, а после назоваха и градския парк на негово име“.

Кирил Ракаров е роден в Павликени през 24 май 1932 г. Бивш футболист на ЦСКА, бронзов медалист с националния отбор от Олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г. От 1949 г. до 1950 г. играе в „Червено знаме” (Павликени). Ракаров е един от основните играчи на силния тим на “червените” в средата на ХХ век. Той е безупречен десен бранител на “армейците” и на националния отбор. Наричан е Човекът с топовния шут. Изиграва 190 мача за ЦСКА, 10 пъти печели шампионската титла и три пъти националната купа. Четвъртфиналист е за КЕШ през 1957 г. Има 58 мача за националния отбор и играе на Световното първенство в Чили през 1962 г.

Ракаров е един от малкото футболисти, които не завършват ВИФ. Будният Кирил се дипломира като военен инженер във Военната академия „Г. С. Раковски“. Автор е на една от най-хубавите книги, писани за футболния отбор на ЦСКА – “С червената фланелка”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!