13 четения

Зам.-председателят на НС Иван Иванов: „Държавният бюджет и антикорупционният закон ще са основните акценти за новия политически сезон”

ДЪРЖАВНИЯТ БЮДЖЕТ ЗА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА НАЙ-ВЕРОЯТНО ЩЕ ПРИЛИЧА НА СОДЕНА ПИТКА въпреки твърдението на финансовия министър, че събираемостта на данъците върви много добре.

Това заяви във Велико Търново депутатът от „Реформаторския блок” и зам.-председател на НС Иван Иванов, който коментира пред журналисти предстоящите приоритети за новия политически сезон. Според него бюджетът трябва да осигури работещи институции, така че хората да инвестират, произвеждат добавена стойност, а не само да има икономика на потреблението, както е в момента. В момента икономиката ни зависи изцяло от европейските фондове, които се усвояват в голяма степен непрозрачно от едни и същи фирми, което не води до създаване на средна класа, а хората нямат усещане, че държавата работи за тях.

Друг важен закон за тази есен е антикорупционният, който обаче среща съпротива заради темата с анонимните сигнали.

Иван Иванов е вносител и на законопроект за историческите столици на България, който също ще се гледа в предстоящия сезон. Зам.-председателят на НС изрази увереност, че всички негови колеги от областта ще го подкрепят, както и Националното сдружение на общините, за да може уникалното културно-историческо наследство на Велико Търново да бъде запазено, а градът да продължи развитието си. Иван Иванов е вносител и на предложение в Закона за местното самоуправление и местната администрация общините задължително да въвеждат институцията обществен посредник.

Други важни закони тази есен са за резерва, военната полиция, отбраната и въоръжените сили, чиято идея е да се реши проблемът с недостига на кадри, както и с липсата на млади военнослужещи.

Депутатът от „Реформаторския блок” коментира и предстоящите президентски избори. Той бе категоричен, че блокът все пак ще успее да излъчи единна кандидатура за държавен глава до идния вторник, но призна, че част от лидерите на партиите се опасяват, че собствен кандидат, различен от този на ГЕРБ, може да се изтълкува като недоверие към изпълнителната власт.

На въпрос на “Борба” дали са възможни две паралелни кандидатури на реформаторите или ситуация от партиите в блока да подкрепят кандидат на ГЕРБ, Иванов призна, че всичко е възможно предвид политическата обстановка в момента. По думите вляво кандидатурата вече е политически несъстоятелна, а ГЕРБ още нямат кандидат.

„Не изключвам и вариант, при който АБВ в последния момент да подкрепят кандидат на ГЕРБ и после да се върнат под някаква форма в управлението. Предвид кризата вляво ГЕРБ се измества и в центъра, и в лявото политическо пространство и се държи като партията, която се опитва да изземе целия политически спектър, а това не е добре за демократичния процес”, посочи още Иван Иванов.

Е. СВЕТОСЛАВОВА

2 коментара за “Зам.-председателят на НС Иван Иванов: „Държавният бюджет и антикорупционният закон ще са основните акценти за новия политически сезон”

 • 29.08.2016 в 20:35
  Permalink

  Докато Боко Чоко Рапоне е на власт и вие го подкрепяте е съвсем естествено суверенът да ви не ви вярва на изказванията . Много сте силни на приказки, а досега един осъден политик/лобист/прокурор/банкер/лекар не сме видели

  Отговор
 • 30.08.2016 в 9:51
  Permalink

  Това недоразумение защо не освободи поста, като е опозиция?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!