115 четения

Каменно цвете „цъфна” на лобното място на студентката Вероника

Година и половина след жестокото убийство на студентката Вероника Здравкова каменно цвете „цъфна” на лобното й място. Бащата на момичето Трайчо Трайков обясни, че паметникът има символичен характер и представлява цвете в саксия, цъфнало, но не могло да достигне своята зрялост, да даде семена и да се размножи. „Така, както цветето бива прекършено в своя разцвет, така беше прекъснат и животът на нашето момиче. Тя не можа да продължи живота си, да създаде семейство и да има деца, на които да се радва. Този паметник е точно копие на онзи, който е на гроба й в Никопол, само че по-малък. Надгробният камък е висок 1,70 м, колкото бе висока и Верка”, обясни бащата.

Освен паметника с формата на цвете в саксия композицията на лобното място на момичето включва и петоъгълен постамент от бяла мозайка. Петте ъгъла символизират четирите посоки на света, от които човек може да се върне, и петата, от която не може, посоката към вечността. До постамента расте вечно зелена туя, засадена тук в деня на първото заседание по делото за убийството в Окръжния съд във Велико Търново. Туята е избрана, тъй като е тънка и висока, каквото е било приживе и младото момиче, чийто живот беше така нелепо и жестоко погубен. Зеленината е символ на живота, а бялата мозайка – на булчинската рокля, която така и не можа да облече.

Трайчо Трайков разказа още, че заедно с бащата на убитата в София Яна – Явор Кръстев, са имали идеята да съберат близки и роднини и на други убити и да обсъдят и изготвят проектопредложение за промени в Наказателния кодекс, които да внесат в Народното събрание. Част от промените са отмяна на съкратеното съдебно следствие за случаи на жестоки предумишлени убийства, още повече, когато са в условията на рецидив, а така също убийците в затвора да бъдат принуждавани да полагат труд.

„Не може така, не е справедливо, докато ние се измъчваме всеки ден, убиецът на дъщеря ми да е на курорт в затвора и да има правото да обжалва присъдата си пред две инстанции с мотива за смекчаващи вината обстоятелства. Не може за подобно зверско убийство присъдата да не е доживотен затвор без право на замяна, а 30 години. Ако трябва, дори ще поискаме и връщането на смъртното наказание”, възмущава се Трайчо Трайков.

Студентката Вероника Здравкова беше нападната и убита от циганина рецидивист Илиян Здравков на 28 февруари вечерта на връщане от работа на тъмна пътека, свързваща търновската жп гара с града.

Пред полицаите килърът направил пълни самопризнания и поискал съкратено съдебно следствие, което съдът прие. Така закоравелият пандизчия Зико, вместо да търка наровете до живот, след най-много 30 години отново ще излезе на свобода. А родителите на жертвата до края на живота си ще посещават и ще обливат със сълзи гроба й в родния Никопол.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!