52 четения

„Миндя рок фест” за осми път събра хиляди почитатели на рока от цялата страна

СИЛНА МУЗИКА, РЕВ НА МОТОРИ, ПРЕВЕДЕНИ ОТ ВЪЗРАСТТА БАБИ И ДЯДОВЦИ С БАСТУНЧЕТА И С РОКЕРСКИ ДУХ И ДЕЦА СЪС ЗАХАРЕН ПАМУК И В РОКАДЖИЙСКА ВИЗИЯ, сергии, на които се продава какво ли не, аромат на кебапчета и пушек до небето… Това представлява площадът на Миндя, когато там се провежда „Миндя рок фест”. Главният организатор проф. Евгений Дайнов буквално прелита през площада на всеки пет минути, за да реагира на малки и големи проблеми, да реши въпроси, на които само той знае отговора, и да довърши детайли по организацията на събитието. През това време на сцената се редуват музикантите от групите, които ще свирят първата вечер, и проверяват звука си. На звука нищо му няма, защото музиката се чува вероятно чак в Елена. После музикантите се събират по масите и потъват в разговори за нови песни и приключения.

„Аз сега ще потъна, защото ме дърпат от всички страни и всеки иска нещо от мен. Пък и имам още хора да посрещам”, заявява професорът и пет минути по-късно наистина изчезва безследно. Никой не го обявява за издирване, защото всички знаят, че ще се появи рано или късно, но със сигурност, когато неговата група „Магистри” ще се качи на сцената. Без „Магистрите” не минава нито един фестивал. А и групата почти не пропуска година, за да направи премиера на някоя песен. Преди няколко издания „Магистри” представиха цял нов албум, който нарекоха „Твърде много рокендрол”.

mindia rok fest (3)Даже и Васко Кръпката, който идва с „Подуене блус бенд” всяка година, не пропуска да изпее ново парче. Васко не крие, че е влюбен в „Миндя рок фест” и с удоволствие идва тук всяка година, защото обича музиката, Балкана и пътешествията. „Музикантът по дефиниция е пътешественик и аз обичам да скитам. Пък и много хубави хора се събират тук. Освен това не знам да има друго място в България, където на една сцена да звучат заедно народна музика и рокендрол. Това е направо грандиозно”, казва музикантът.

После казва още, че най-хубавото на този фестивал е именно различната музика. Групите свирят рок – мелодичен, тежък, лек, свирят и блус. При това на живот и смърт, с такова вдъхновение, че увличат дори и бабите и дядовците, които отдавна вече са привикнали на децибелите и атмосферата.

И ДОКАТО РОКАДЖИИТЕ ОБМЕНЯТ ИНФОРМАЦИЯ, ОПОЗНАВАТ СЕ И СЕ ПОДГОТВЯТ ЗА СЦЕНАТА, НА НЕЯ СЕ КАЧВАТ ДАМИТЕ ОТ НАРОДНИЯ ХОР „ВЕСЕЛИНА”. Те имат привилегията да откриват фестивала и да подгряват прочутите рок банди. Депутатът от „Реформаторския блок” Иван Иванов и кметът на Миндя Иван Иванов откриват официално фестивала.

Осмото му издание се радва на огромен брой посетители, част от които направиха палатков лагер, разпънаха кемпери и каравани в центъра на търновското селце и създадоха неповторима атмосфера. Голям интерес предизвикаха и многобройните ретроавтомобили „Фолксваген Костенурка”, а площадът в Миндя е изпълнен със скари, на които се предлагат традиционните за българската кухня кулинарни изкушения.

ПОСЛЕ КУПОНЪТ ЗАПОЧВА С „CHAPLIN’S DREAM” ОТ ШУМЕН, ЗА КОИТО ТОВА Е ДЕБЮТ В „МИНДЯ РОК ФЕСТ”. Тяхната история започнала преди около две години. Ивайло Тодоров – вокал и китара, Явор Станчев – барабани, Филип Любомиров – бас, и Данаил Петков – китара, се събрали, за да свирят рок, при това от най-шумните. Четиримата вече са свирили в София, в Шумен, откъдето са, във В. Търново.

На сцената започват да се редуват „Delta Roosters”, блус легендата Камен Кацата с новата си формация „The Supranaturals”, „Blues Traffic” и „Jeremy”. „Магистрите” свирят в събота, когато на сцената се изявяват музикантите от „Tortilla Flat”, Васко Кръпката и „Подуене блус бенд”. В събота всъщност на сцената става много интересно, защото освен професорите и доцентите от „Магистри” се изявяват и лекарите от „Рестарт”. Те са особено прочути в Къпиново, но от две години прескачат до Миндя, за да внесат още малко ефектност във фестивала. Лекарската група винаги разбива с най-доброто изпълнение на парчетата на „Led Zeppelin”, това правят и тази година.

Д-р Христо Хинков, Румен Бобошевски, арх. Пламен Михайлов – Китаеца и Марио Попниколов са „Рестарт”. Четиримата мъже се открили преди няколко години, иначе някои от тях са приятели повече от 30 г. Събират се два пъти в седмицата в софийското мазе на д-р Хинков. През лятото репетират във фамилната му къща в Къпиново, където няколко години поред дори са организирали частен рок фестивал. Изграждат сцена на поляната и събират фенове, за които дворът се оказва изключително тесен.

Случайността срещнала първо психиатъра д-р Хинков и Китаеца. Прякорът му идва от прочутия му работохолизъм. Но при тази среща преди доста години д-р Хинков открил, че Китаеца може да свири на барабани. Двамата решили да си направят банда, да я нарекат „Китаеца и Хинков” и да наблегнат на „Цепелин”. После обаче се появил Румен Бобошевски – китарист в бандата, иначе графичен дизайнер. Идеята за „Китаеца и Хинков” се провалила и те пуснали обява в интернет, че са трима мъже над 50-те, луди фенове на „Лед Цепелин”, и си търсят басист. Така в бандата влязъл Марио – единственият професионален музикант.

Сега четиримата свирят около 20 парчета на „Лед Цепелин” и са единствената група в България, която така успешно пресъздава музиката на легендарните британци. Свирят в софийски клубове и мечтаят да направят акустични версии на някои от песните на любимата си група.

Руснаците от „Дабъл БИТ” изминават разстоянието от Беларус до Миндя за втори път. Те се появиха миналото лято и веднага се харесаха взаимно с Миндя. Тогава Сергей Бухаров, който е член на Академията на науките в Беларус, призна, че всички много се надяват да ги поканят и следващото лято. Следващото лято дойде и Сергей, Павел Перцев – баскитара, Андрей Ивашенко – солокитара, и Миша Магуско – ударни, отново са в Миндя. Само Андрей е професионален китарист. Останалите сме любители, аз се занимавам с механика, имаме си инженер, строител. Всички свирим от училище, но всеки се е изявявал сам или в друга група. Заедно сме от 2011 г., разказва Сергей. „Металика”, AC/DC, руската рок група „Браво” и българската „Нощна пеперуда” са любимите изпълнители на „Дабъл БИТ”.

Елена ЧАМУРКОВА

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!