54 четения

Наградиха най-добрите участници в конкурса „Усукано по килифарски”

РОМАН ПЕТРОВ ОТ КЛУБ „ТРАДИЦИИ” В КИЛИФАРЕВО СПЕЧЕЛИ НАГРАДАТА ЗА СЛОВЕСЕН ФОЛКЛОР В РАЗДЕЛА ЗА АВТОРСКИ ТВОРБИ НА ФОЛКЛОРНА ОСНОВА ПО ВРЕМЕ НА ВТОРИЯ НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ХУМОРИСТИЧЕН ФОЛКЛОР „Усукано по килифарски”. Конкурсът, който се проведе в събота, събра 60 състава и още толкова индивидуални изпълнители от седем области в страната. Артистите се състезаваха в няколко различни категории за автентичен, обработен и авторски фолклор. Етнографът Галя Чохаджиева, фолклористът Михаил Дюлгеров и Кинче Иванова от дирекция „Култура” в Община Велико Търново оценяваха конкурентите.

В раздела за авторски творби на фолклорна основа за песенен фолклор призът получи фолклорна група „Неранза” при читалище „Напредък 2001” в Нова Загора. Наградата на кмета на Килифарево Димитър Събев за цялостно представяне отиде при колектива на читалище „Пробуда 1926” от ловешкото село Йоглав.

14102534_998484020250753_5006661289068450095_nОще шест отличия даде журито в раздела за автентичен и обработен фолклор. Те бяха спечелени от изпълнители от Силистра, Ветрино, Габрово и Тутракан. Лауреатите получиха диплом, плакет и парична награда, осигурена от организатора на конкурса – народно читалище „Напредък” в Килифарево. Със званието „Почетен член на читалището” и подарък от кмета бе удостоен най-възрастният участник – 90-годишният Георги Бахчеванов, който 60 г. активно присъства в читалищния живот на Килифарево като артист, певец и турист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!