87 четения

Ресен събра клубове и изпълнители на първия фестивал „С премяна на мегдана”

АВТЕНТИЧНИТЕ НОСИИ НА СЕЛО РЕСЕН, ПРЕДОСТАВЕНИ ОТ АРХИМАНДРИТ ГЕОРГИЙ – ИГУМЕН НА ПРЕОБРАЖЕНСКИЯ МАНАСТИР, спечелиха призовите места във фолклорния фестивал „С премяна на мегдана”, който се проведе в Ресен. На открито пред читалището в късния следобед започна фестивалът, който имаше за цел да популяризира българските хора, народни танци и богатството на българската народна носия.

Кметът на селото Йорданка Колева даде начало на празника, организиран от Народно читалище „Народна просвета 1874” и клуба за хора и народни танци „Ресенски япрак” в партньорство с кметство Ресен. Програмата започна с малчуганите на „Ресенски япрак”, които представиха своя танц „Хубав Петко”. След това гостуващите клубове и домакините продължиха представянето си в две категории – автентично хоро, характерно за етнографската област на клуба, и обработен фолклор – хореографска разработка на едно или повече хора.

Resen (2)Клубът за народни танци „Жива вода” при Народно читалище „Развитие – 1884” в с. Поликраище, фолклорен клуб „Луди млади” от Полски Тръмбеш, танцов клуб „Аглея” от Шемшево и домакините от клуба за хора и народни танци „Ресенски япрак” в продължение на час забавляваха публиката със своите майсторски изпълнения. В празника се включиха и трима певци – Петър Георгиев от Писарево, Петър Кирилов от Попово и Валя Гуглева от Ресен.

Акцент в събитието беше етноревюто, в което бяха показани мъжка и женска стилизирана пиринска носия, изработени и дарени на „Ресенски япрак” от местната фирма „Кристи мод” с управители Яна Караиванова-Георгиева и Анатоли Георгиев. Пиринска носия бе показана на зрителите и от гостите от Полски Тръмбеш, северняшка и варненска носия представиха от Шемшево, а народните певци Петър Георгиев и Петър Кирилов демонстрираха част от своите лични колекции от народни носии.

Празникът завърши с хоротека и приятелска вечер „Под звездите в Ресен”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!