Студенти смениха аудиториите с калашници и бойно снаряжение

47 момчета и момичета доброволно участват в курс по начална военна подготовка в НВУ

КАКВИ СА ДЕЙСТВИЯТА НА ВОЙНИК ПРИ ОТБРАНА, ПОКАЗАХА МИНАЛИЯ ДЕН 47 СТУДЕНТИ, КОИТО В МОМЕНТА ПРЕМИНАВАТ ПРЕЗ КУРСА по начална военна подготовка в Националния военен университет „Васил Левски” във Велико Търново. 25 момчета и 22 момичета от Софийския университет, Националната спортна академия, медицинските университети в Пловдив и Варна, Техническия университет в Габрово, Русенския университет, както и студенти от Националния военен университет и Военната академия „Г. С. Раковски” проведоха демонстративно занятия на университетския тактически полигон.

Майор Даниел Берчев, началник-служба „Военно дело” към отдел „Учебна и научна дейност” в НВУ, който отговаря за курсовете по начална и специална военна подготовка и ръководи обучението на студентите, споделя, че момчетата и момичетата се подготвят по специално изготвена учебна програма, която обхваща различни учебни дисциплини. Студентите преминават строева, физическа, огнева и тактическа подготовка, задължително имат занимания по ядрена, химическа и биологическа защита, по защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи.

NVU kurs (1)ТРИ СЕДМИЦИ ПРОДЪЛЖАВА КУРСЪТ ПО НАЧАЛНА ВОЕННА ПОДГОТОВКА. Физическата натовареност на студентите е същата, каквато имат и курсантите, същите след това са и упражненията, по които обучаемите полагат изпит. Студентите ще трябва да издържат тест по теоретическите дисциплини, които са имали, и да демонстрират добра огнева, строева и тактическа подготовка. На 2 септември те ще положат клетва, същата, каквато полагат курсантите, и ще получат свидетелство за допълнително придобита специалност. С този документ те могат да останат в Българската армия като войници, офицери и сержанти от резерва, уточнява майорът и казва още, че от всички записани 47 студенти до този момент нито един от тях не е пожелал доброволно да бъде отчислен от курса, въпреки трудностите, през които те преминават.

Заниманията са от 6 до 8 часа на ден. Студентите стават още в 5 и си лягат в 22 часа, като през целия ден времето им е ангажирано с практически занимания и работа на полигона.

Те тренират с автомат „Калашников”, докосват се до картечница и гранатомет. По време на тактическите учения участват в стрелби. Почти всички признават, че за първи път хващат оръжие в ръцете си и със сигурност за първи път всички тичат по баира на полигона с бойно снаряжение, което в случая тежи около 10 кг.

NVU kurs (6)„Аз уча магистратура по защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи във Военната академия и този курс ми е изключително полезен. Уча се да работя в екип и да координирам действията си, както и действията на целия екип. Интересно ми е да съм тук и не ми тежи ставането в 5 ч., нито пък това, че целият ни ден преминава под час и много дисциплинирано”, казва Зорница Бечева.

„Не е лесно, но е вълнуващо и не съжалявам, че съм тук. Още повече че аз искам, след като завърша университета, да остана на служба в армията”, признава Жулиета Василева, която по време на тактическото учение стреля с гранатомета. Жулиета учи в Националната спортна академия и трябва да бъде треньор по карате след това или учител по физическо възпитание.

Заради любопитството да разбере какъв е животът на войника се е включил в курса Богомил Цветанов, който учи право в Софийския университет. „Имах нужда да се дисциплинирам и успях. Емоциите тук са много, всичко е ново за мен и би трябвало всеки българин да преминава такова обучение. Честно ще ви кажа, че не съм готов да си го причиня това преживяване за повече от месец, затова не съм съгласен казармата да стане пак задължителна. Но такъв вид обучения са безспорно полезни”, признава Богомил.

ТОВА Е ТРЕТАТА ГРУПА СТУДЕНТИ, КОЯТО ПРЕМИНАВА КУРСА ПО НАЧАЛНА ВОЕННА ПОДГОТОВКА. Националният военен университет започна това обучение преди две години. Тогава пилотната група момчета и момичета останаха тук две седмици, но в края на курса всички казали, че времето е недостатъчно, затова програмата била преработена и курсът удължен с още една седмица. Разходите по него изцяло са за сметка на Министерството на отбраната.

Освен 47-те студенти, които се обучават в начална военна подготовка, във Военния университет в момента има още трима младежи и едно момиче, които преминават курс по специална военна подготовка и се обучават в защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. А днес тук пристигат още десет студенти, които започват курс по специална военна подготовка и ще се занимават с комуникационни и информационни системи.

С. БОЯНОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.