Днес – повече слънце, но все още с превалявания

През нощта ще има значителна облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от североизток. Минималните температури ще бъдат между 14 и 17. За В. Търново се очаква минимална температура 15 гр. През деня облачността ще е променлива. Предимно след обяд на места е възможно да превали слаб дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от север, североизток. Максималните температури ще бъдат между 28 и 31. За В. Търново – максимална температура 30 гр. Атмосферното налягане бавно ще се повишава. Над западните и централни части на Стара планина облачността ще бъде значителна и на места, предимно след обяд, ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър от северната четвърт. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 20 – 21 гр., а на 2000 м около 14. На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 41.2 гр. през 2003 г., а най-ниската измерена минимална температура е 5.9 през 1981 г. Слънцето ще изгрее в 06 часа и 40 минути и ще залезе в 19 часа и 55 минути. Фаза на Луната: две денонощия преди новолуние.

.

НИМХ – Плевен, ХМО – В. Търново

Дежурен синоптик: Николай Ятански

 

 

 

Септември ще бъде топъл и тих, лятото няма да бърза да си тръгва

 

Астрономическа справка:

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 01 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 9 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 23 мин. и залязва в 19 ч. и 9 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 46 мин.

Фазите на Луната през месеца са: на 1.09. – новолуние, на 9.09. – последна четвърт, на 16.09. – пълнолуние, и на 23.09. – първа четвърт.

На 22 септември в 17 ч. и 21 мин. е есенното равноденствие и започва астрономическата есен. 

Климатична справка:

През септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко, в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са изключително високи температури – около 40 гр., но през втората половина от месеца има условия за слани във високите полета.

 

Прогноза:

Тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 гр., за високите полета – между 15 и 17, а за планините – между 3 и 8 гр. Най-високите температури през септември ще бъдат между 27 и 32, а най-ниските – между 4 и 9. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/ кв. м, а за планинските и припланински райони – от 50 до 80 л/ кв. м.

В началото на септември през страната ще премине студен атмосферен фронт и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Температурите слабо ще се понижат. В периода 3-5-ти септември ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29. Към 6-8-ми септември отново ще има по-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания. В края на първото десетдневние температурите ще започнат да се понижават.

През първите дни от второто десетдневие понижението на температурите ще продължи. Облачността над страната ще е по-често значителна и на места ще има превалявания. Сухо и предимно слънчево ще бъде времето през периода 15-19 септември, когато и температурите относително ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие през страната ще премине атмосферен фронт. Температурите отново ще се понижат. На места ще превали дъжд. Около 22-23-ти ще е относително хладно, с условия за превалявания. През последните дни от месеца времето е спокойно, предимно слънчево, температурите относително ще се повишат.

 

Красимир Стоев – синоптик в НИМХ-БАН

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *