8 четения

Като на Червената планета. Едногодишната симулация на полет до Марс в САЩ приключи

На Хаваите приключи едногодишен експеримент на НАСА, симулиращ живота на Марс, предадоха световните агенции. Шестимата млади учени от САЩ и Европа бяха посрещнати с „Добре дошли обратно на Земята“.

В продължение на 365 дни шестимата доброволци – трима мъже и три жени, живяха в пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай.

Командир на екипажа беше американката Кармел Джонсън – експерт по почвознание и еколог от щата Монтана. Заедно с нея на доброволно заточение се обрекоха физик, инженер, биолог, лекар и архитект, мечтаещ да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс.

165-marsЦелта на експертите е да изследват медицинските и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипаж на кораб, отправил се на дълго пътешествие в далечния космос. Поради тази причина участниците в експеримента в Хавай трябваше да извършват достатъчно сложни научни изследвания, намирайки се под постоянно наблюдение и избягвайки лични конфликти. Доброволците бяха следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им, а комуникацията с външния свят бе забавяна с 20 минути – точно колкото би отнело да се изпрати и получи съобщение от и до Марс.

„Моето лично впечатление е, че мисия до Марс в близкото бъдеще е нещо съвсем реалистично. Смятам, че технологичните и психологичните препятствия могат да бъдат преодолени“, каза Сиприен Версо, доброволец от Франция.

„Астронавтите“ дори успели да намерят вода в заобикалящия ги сух климат.

„Всъщност с помощта на определено съоръжение можеш да добиеш вода от земята, която на пръв поглед е абсолютно суха“, заяви Кристиане Хайнике, член на екипажа от Германия. „Един от най-големите ти врагове е скуката. Трябва да можеш да се адаптираш към останалите и да правиш много компромиси. Ако не можеш да го направиш, значи не си за там“, допълни тя.

165-4От 2013 г. това е четвъртият екип от доброволци, „обрекли се на заточение“ в автономния комплекс в Хавай. Първите две групи живяха там по четири месеца, а третата – два пъти по-дълго.

Най-дългият от всички подобни експерименти, имитиращи полет до Червената планета, е „Марс-500“, извършен в Русия през 2010 – 2011 г. Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в пълна изолация 520 денонощия – колкото ще отнеме предполагаем полет до Марс и обратно. Експериментът бе осъществен в Института за медико-биологични проблеми на РАН с участието на Европейската космическа агенция.

В комплекса в Хавай ще бъдат осъществени още две подобни симулации, всяка от които с продължителност осем месеца.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!