10 четения

Подготовка за живота. Страшните приказки са полезни за детската психика

Голям процент родители избягват да четат на децата си книги, в които има страховити герои, съобщи в. “Гардиън”.

Британската онлайн книжарница “Бук Пийпъл” проведе проучване сред над 1000 родители и откри, че 33% от тях стоят настрана от “страшните истории”.

На въпроса кой литературен герой са смятали за най-страшен като деца, една пета от родителите посочват Злата вещица от “Вълшебникът от Оз” на Лиман Франк Баум. На второ място се класира Ловецът на деца от “Чити Чити Банг Банг: Магическата кола” на Ян Флеминг, а на трето – Големият лош вълк от “Червената шапчица”. Четвърто и пето място са заети съответно от Върховната вещица от “Вещиците” на Роалд Дал и Злобара Де Мон от “101 далматинци” на Доди Смит.

“Страхът е естествена реакция”, твърди психоложката Ема Кени. “Когато четете страшна история на детето си или то я чете само, то може да контролира ситуацията, като ви помоли да спрете или като остави книгата. Тази история може да се превърне в повод за дискусия, в която детето да установи и обясни как го кара да се чувства историята.”

Страшните книги помагат на децата да станат по-устойчиви. “Светът може да бъде доста страшно място – децата ще попаднат в ситуации, в които са потискани от учители или изхвърлени от приятелска компания. Хубаво е да знаят как да се справят със страха”, допълни Кени.

Проучването на “Бук Пийпъл” установи също, че докато една трета от родителите избягват страшните книги, 79% от останалите твърдят, че именно тези истории помагат на децата “да различат доброто от злото”, 53% – че им помагат “да се научат да се справят в трудни ситуации”, а 48% – че чрез тях най-лесно преодоляват страховете си.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!