Празник на родолюбието в еленското село Раювци

Хиляди българи от близо и далече се стекоха в събота на Вълчова поляна за поклон пред подвига на легендарния хайдутин, който след провала на Странджанския заговор през 1810 г. се оттегля с четата си в Еленския балкан. На това място преди една година родолюбци издигнаха първия и единствен у нас паметник на поборника за народна свобода Вълчан войвода.

Нов знак върху картата на България и още една дата, на която да честваме паметта на героите за народна свобода – така зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев оцени делото на инициаторите и спомоществователите да го има този паметник. За тях бе и благословията в молитвата на Великотърновския митрополит Григорий при откриването на празника. На свечеряване владиката отслужи молебен в параклиса „Света Петка“, издигнат до стария дъб, където са се черкували някога местните хора. Еленският кмет инж. Дилян Млъзев пожела празникът на родолюбието да има своето продължение през годините, да събира все повече хора и да прави все по-известно малкото село Раювци с родолюбивите инициативи на балканджиите.

Пред погледите на гостите на Раювския събор изпълнители от луковитското сдружение „Свети Георги Победоносец“ пресъздадоха живи картини на легендата за Вълкашин войвода.

Впечатляващ музикален спектакъл „Звезди под звездите“, продължил до зазоряване, сложи финала на празника на родолюбието. Под раювските звезди пяха и танцуваха ансамбъл „Българе“, Николина Чакърдъкова, Силвия Кацарова, Криско, а също и изпълнители от детски танцов състав при еленското читалище.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.