С баници подсладиха празника на руховчани

Изложба на картини и надпревара за най-вкусна баница имаше на тазгодишния празник на Руховци. От незапомнени времена той се провежда на Голяма Богородица и събира при родовия корен стотици земляци от страната и извън пределите й.

Китното балканско селце, което не е родно място на Стоян Петров, става негово творческо вдъхновение и стимул. Преди три години хваща четката, след като винаги е мечтал да рисува, но нямал време. Специално за празника подреди във фоайето на читалището 15 свои картини. По друго време те могат да се видят в Чонтовата къща, купена неотдавна от пловдивското семейство, уникална с архитектурата и подредбата.

За тазгодишния сбор чевръсти руховки запретнаха ръкави, изпекоха и подсладиха празника с вкусни баници. При апетитния им вид публиката едва изчака оценката на журито, в което се включи и еленският кмет Дилян Млъзев. За най-красиво подредена бе определена баницата на Мария Куцарова, а за най-вкусна приза грабна Маргарита Джамбазова. Майсторлък в кулинарното изкушение показаха и 14-годишните Надежда и Йоанна с млечната баница по рецепта от интернет.

С изпълненията на певческата група „Златен славей“ руховчани се потопиха в спомените за детството и младостта. Кметският наместник Стоян Вараджаков осигури за събора и театрално представление на еленското читалище.

Мария СИМЕОНОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.