7 четения

Хакери ужилиха фермери от Горна Оряховица със 112 000 евро

ПОЛИЦИЯ И ПРОКУРАТУРА разследват крупна измама със закупуване на земеделска техника от чужбина за общо 112 000 евро. Потърпевши са фермери от железничарския град. Съпрузите имат регистрирано дружество, чиято дейност е обработка на ниви. Арендаторите решили да купят земеделски машини и се свързали със специализирани фирми от чужбина. Преговаряли с доставчици от Италия, Германия и Полша. След като постигнали споразумение за доставка на нужната техника, горнооряховските земеделци превели по електронен път на фирмите от трите държави различни суми в размер на общо 112 000 евро.

Плащанията били извършени през последните два месеца, техника обаче така и не била доставена. Едва преди броени дни арендаторите установили, че има проблем и парите не са постъпили по сметките на доставчиците. Това станало ясно, след като полските контрагенти им изпратили напомнително писмо да извършат плащане, за да бъдат доставени машините.

Едва тогава земеделските производители от Горна Оряховица прегледали щателно кореспонденцията си в интернет и били шокирани от разкритието, че са станали жертва на дръзка измама. Оказало се, че докато водели преговори с чуждестранните фирми, размяната на информация ставала чрез имейлите на въпросните доставчици. В момента, в който обаче се стигнело до уговорка съответният доставчик да посочи банкова сметка, на която горнооряховчаните да преведат парите, била изпращана сметка, но от друг имейл, който изключително наподобявал този на фирмата продавач, но с едва забележима разлика.

Така се оказало, че горнооряховчаните са превеждали парите на банкова сметка на мошеници, които са успели да пробият паролите на електронната им поща. Измамниците внимателно проследявали кореспонденцията и водените преговори и се задействали в момента, когато се стигнело до превод на сумите.

Пострадалите арендатори са подали жалба в Районната прокуратура в Горна Оряховица. Полицията ще издирва фирмата администратор, която е обслужвала електронната поща на потърпевшото дружество. Ще се търси и банката, в която са постъпили парите. Тепърва ще се установява дали престъплението е дело на вътрешен човек, който е имал достъп до паролите и електронната поща на потърпевшите.

Н. ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Хакери ужилиха фермери от Горна Оряховица със 112 000 евро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!