63 четения

Чужденците Тим Клинч, Едмънт Бек и д-р Ернст Юде спасяват родни културни обекти

Чужденци спасяват родните ни културно-исторически обекти от разрушаване. Последният случай е от село Миндя, където англичанин се е заел с благородната мисия да спаси местното читалище „Развитие 1893”. Тим Клинч е фотограф и е работил във френски и испански списания. Живее в Миндя от десетина години и случайно разбрал, че сградата на местното читалище има нужда от ремонт, но няма средства за това. Тим веднага откликнал и решил да помогне. Идеята му е да подреди изложба с фотоси от селото, къщите, красивата природа и местните хора. След това ще покаже изложбата във Велико Търново и София, като се надява да събере необходимите за ремонта пари. Това обаче ще е доста трудно, тъй като само за подмяната на циглите на покрива ще са необходими около 40 хил. лв. Тим обаче не е сам. Той вече е успял да привлече за благородната си кауза още десетина семейства, живеещи в селото, които също са обещали да осигурят според възможностите си средства за ремонта на културния храм.

Британски фотограф ще спасява читалището в Миндя
Ремонтираната от д-р Юде чорбаджийска къща в Елена

Това, за съжаление, съвсем не е първият случай, чужденец да спасява българска сграда, обект на културата или културно-историческа забележителност. Типичен пример е ханът „Хаджи Николи” на Самоводската чаршия, който е едно от най-големите строителни постижения на Колю Фичето. Сградата е построена през 1862 г. по поръка на един от видните търновски търговци хаджи Николи Минчоолу и е единственият оцелял през годините от 70-те хана, намиращи се в Търново. През 70-те години на ХХ век в сградата е подредена експозиция на великотърновския музей, а след 1987 г. основната сграда е предадена на Националния музей на архитектурата, а дюкяните на АЕК „Самоводска чаршия” за ползване от местните майстори занаятчии. В началото на демокрацията ханът беше върнат на наследниците реститути, които обаче така и не успяха повече от две десетилетия да се споразумеят какво да правят с него. Добре че накрая се намери един американец, Едмънд Бек, бивш армейски офицер, който купи сградата и сега в нея се намира цял комплекс, включващ кафене, винен бар, изложбени зали с експозиции и картинна галерия. А през 2010 г. някога полуразрушеният хан спечели специалната награда на журито в националния конкурс „Сграда на годината” за опазване на инвестиция в културно-историческото наследство и наградата на публиката.

Друг спасен от чужденец обект – паметник на културното ни наследство, е къщата на еленския чорбаджия Юрдан Тодоров, първи кмет на града и губернатор на Русенска губерния. Къщата се намира в центъра на Елена и в нея са родени и отраснали децата на чорбаджията – писателят Петко Ю. Тодоров и сестра му Мина, любимата на поета Пейо Яворов. По времето на социализма в 130-годишната къща, паметник на културата, се е помещавала картинна галерия. До 2008 г. тя е

Ремонтираната от д-р Юде чорбаджийска къща в Елена
Британски фотограф ще спасява читалището в Миндя

била собственост на местната община. След изтичането на договора обаче тя е предадена в ръцете на наследниците на богатата чорбаджийска фамилия и е оставена от тях да се руши. Преди няколко години германският стоматолог с български корени д-р Ернст Юде вижда къщата и след като разбира нейната история и кои са били нейните собственици, решава да я купи и ремонтира със свои средства. Идеята на зъболекаря е в къщата отново да се помещава картинна галерия. „Няма друга жена, за която да са писани такива красиви стихове. Мина не заслужава забрава”, смята д-р Юде, който е меценат и организатор на благотворителни мисии у нас от години.

Иван ПЪРВАНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!