48 четения

150 гозби сготвиха за „Пъстра трапеза” в Джулюница

„Пъстра трапеза” бе събитието, което в края на лятото беляза началото на поредицата кулинарни прояви в Лясковско. Тази година те започнаха с осмото поредно издание на фестивала „Пъстра трапеза на гости в село Джулюница”, като в него се включиха не само лясковските села, но и гости, участници от региона.

В слънчевия неделен ден на 28 август централният парк в селцето отново събра любители на вкусните български ястия, а местните и гости кулинари разпънаха щандове, за да покажат уменията си в приготвянето на вкусна и добре аранжирана храна. Площадът беше изпъстрен с разнообразие от етнощандове, които също като ястията се конкурираха за призовите места. Оригинални ястия, характерни за Лясковския край и региона, уникални кулинарни творения по рецепти на нашите баби, карвинг изкуство и пълни кошници със зеленчуци видяха посетителите на пребогатото селско изложение. Наред с всичко това, любителите на хубавата българска песен pastra 2пък имаха възможността да чуят пъстра китка от фолклорни изпълнения на певчески колективи и да се забавляват с ритмите на творческите танцови формации от Джулюница и региона.

Всички гости на фестивала опитаха от вкусната рибена чорба на майсторката Марийка Добрева и от домашната лютеница на Тодорка Илиева. 60 литра чорба, около 400 филии с лютеница изядоха гостите, а представители на пенсионерския клуб в селото пържиха с часове вкусни мекици. Конкурс се проведе и за подрастващите, които са утрешната смяна на опитните градинари и утрешни пазители на традициите. Децата на Джулюница и малчугани от околните градове и села се включиха в традиционния детски пленер за рисунки. Те рисуваха на място картини, изобразяващи атмосферата на празника, за което получиха награди и аплодисменти.

Три часа бяха нужни на журито в състав Цвета Вълчева, Ваня Табакова и Петко Петков да опита всичките гозби, които подредиха в 8 щанда сръчните домакини. 15 награди отнесоха победителите в това издание на фестивала. За оригинална рецепта бе наградено ястието „Патладжани с пъдпъдък”, приготвено от Димитринка Енева от Драгижево, и „Яхния от дюли” на козаревчанката Ганка Димитрова. Наградата за най-добър десерт грабна Димитрина Иванова от Джулюница за пикантна торта поощрение получиха и „Сладки охлювчета” на Калина Цацова от Лясковец. Заслужено наградата за вкус взе Мария Станчева, също от лясковския клуб на пенсионера „Зора”, с домашно приготвения качамак.

pastra 1Тази година освен в традиционните за фестивала категории журито оцени и ястия, приготвени от люти шипки, които могат да бъдат включени в конкурса на асоциацията, специално посветен на лютата шипка.

Най-добрите кулинари получиха наградите си от кмета на общината д-р Гецова и председателя на журито Цвета Вълчева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!