276 четения

Мая и Петър Ваневи са сред най-прочутите майстори на иконостаси

Двамата търновски резбари поддържат жив този занаят вече 17 години

ИКОНОСТАСИ ЗА ЦЪРКВИ ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА ПРАВЯТ ДВАМАТА ТЪРНОВСКИ РЕЗБАРИ МАЯ И ПЕТЪР ВАНЕВИ. Те поддържат жив този занаят вече 17 г. и са сред най-прочутите майстори на църковно оборудване в България. Двамата умело се справят и с реставрацията на старинни иконостаси, и с изработването на нови.

„Винаги това съм искала да правя, затова не ми тежи. А и никога два иконостаса не могат да станат напълно идентични. Дори и да се опитвам да копирам, въпреки че има задължителни елементи като лозници, грозде, птички, при всеки следващ иконостас аз съм различната“, казва Мая, която се занимава с тези детайли. Съпругът й е поел по-тежката и мъжка работа и е този, който най-често стои до дърводелската маса.

Maia Vaneva (2)В момента двамата довършват иконостас за църква в Пазарджик. Имат поръчки за още няколко храма и доста проекти, които чакат одобрение. „Често се налага да работим едновременно по два иконостаса, за да изпълним навреме заданията. До момента сме направили 16 чисто нови иконостаса, които един с един не се повтарят. Други шест пък сме реконструирали. Сами изработваме моделите за новите, а проектите се одобряват от църковните настоятелства и дарителите“, обяснява Мая Ванева.

МАЯ Е ЗАВЪРШИЛА СКУЛПТУРА ВЪВ ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ, А ПЕТЪР Е УЧИЛ ДЪРВООБРАБОТВАНЕ В СТРОИТЕЛНИЯ ТЕХНИКУМ В БОЛЯРСКИЯ ГРАД. И двамата обаче прекрасно знаят църковните канони и стриктно спазват изискванията при изработката както на иконостасите, така и на владишките тронове, на проскинетарий и друга църковна мебелировка. „Правим всичко това за хората. Надявам се да влизат в църквата, да намират утеха и когато гледат църковната мебелировка, да им доставя и естетическо удоволствие. Спазваме канона, но не сме фанатици, по-скоро искаме да вложим душите си“, усмихва се Мая. И обяснява, че задължителните детайли, които трябва да присъстват в един иконостас, са подиконни табли с флорални мотиви. Върху тях се поставят шест икони от шестоднева на Сътворението. Следва пиластър, който също трябва да е богато декориран с флорални или животински мотиви. После идва ред на малки подиконни табли, а над тях се подреждат т.нар. царски икони. Единият от задължителните редове на иконостаса е познат като лозница и е от издялани лозови листа, гроздове, птици. Дървената конструкция трябва да съдържа и апостолски ред, като от двете страни на дверите се поставят изображенията на по шест апостола, разделени с фини стругувани елементи.

Maia Vaneva (4)ОЛТАРЪТ НА ВСЕКИ ХРАМ СИМВОЛИЗИРА ДУШАТА, НАОСЪТ – ТЯЛОТО, А ИКОНОСТАСЪТ РАЗДЕЛЯ ДВЕТЕ ЧАСТИ ОТ ХРАМА И ПРАВИ ЕДНАТА ВИДИМА, А ДРУГАТА НЕВИДИМА ЗА ЧОВЕШКИЯ ПОГЛЕД, КАКТО Е В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ. Това е от антропологична гледна точка. А според космологичните схващания пък иконостасът разделя земята и небето, тъй като храмът символизира света. В този смисъл иконостасът е преграда между видимото и невидимото, а светците по него са посредниците към това невидимо, тъй като те са връзка между двата свята, допълва още резбарката.

Около шест месеца до година са нужни на резбарите, за да завършат един средно голям иконостас, който е около 20 квадрата. Най-големият, който двамата са правили до момента, е за църквата „Св. Георги Победоносец“ в Тервел. Площта му била 12 на 7 метра и върху него резбарите работили две години. Иконостасът имал сложни мотиви и върху него били монтирани икони със златно покритие.

Когато все пак остане малко свободно време, Мая и Петър правят и светска дърворезба – тавани, резбовани мебели, пана, сувенири за вили и хотели, модерни изделия от дърво и скулптури.

Maia Vaneva (5)Освен това Мая работи и като учител в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ в старата столица. Преподава на паралелките по мебелно производство и дърворезба и вътрешен дизайн. Тя води и лицензирани през 2014 г. от МОН курсове по дърворезба, които са инициатива на Регионалната занаятчийска камара. Обучението е от 660 учебни часа по теория и практика и завършва със свидетелство за професионална квалификация.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!