54 четения

Горчива глътка. Климатичните промени ще намалят наполовина земите за отглеждане на кафе, сочи доклад

Има вероятност климатичните промени да оставят горчив вкус в устата на любителите на кафе, става известно от публикуван днес австралийски доклад, цитиран от ДПА.

В документа се прогнозира, че обработваемите земи, на които се отглежда кафе, могат да намалеят наполовина до 2050 година. Това пък ще доведе до повишаване на цените и влошаване на качеството.

Възможността за препитание на над 120 милиона души, работещи в кафеения сектор, сред които и едни от най-бедните в света, може да бъде засегната, отбелязва Институтът по климата в Сидни в доклада си “Зараждаща се буря”.

Покачващите се температури и лошите климатични условия ще намалят районите, подходящи за производство на кафе с до 50 процента, подкопавайки качеството на кафето и вдигайки цената за потребителите, отбелязва организацията за проучвания.

Вероятно потребителите ще се сблъскат с недостатъчно предлагане, ще бъдат засегнати вкусовете и ароматите, а цените ще нараснат, посочи в изявление главният изпълнителен директор на института Джон Конър.

Повишаването на температурата и промените в метеорологичните условия, включително валежите, вече се отрази на селското стопанство в страни, които са ключови производители на кафе, като Мексико, Гватемала и Никарагуа.

Кафето е световна индустрия на стойност 19 милиарда долара. Над 2,25 милиарда чаши кафе се изпиват всекидневно по света, а производството му се е утроило след 60-те години на миналия век.

Само че 80 до 90 процента от 25-те милиона производители на кафе в света са дребни стопанства, които най-вече са изложени на климатични промени, отбелязва институтът.

Те живеят и работят предимно в “пояса на зърната”, който обхваща около 70 процента от развиващите се страни, включително Гватемала, Бразилия, Виетнам, Колумбия, Етиопия и Индонезия, допълва институтът.

До 2080 година дивото кафе, важен генетичен ресурс за фермерите, може да изчезне, предупреждава Джон Конър.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!