Другата миграция. Нова интерактивна карта разкрива къде ще мигрират видовете в резултат на затоплянето на планетата

Докато планетата продължава да се затопля и регионалните климатични условия да се изменят, животните ще търсят по-благоприятна за живота им среда. Нова интерактивна карта, изготвена от американски специалисти, прогнозира миграционните пътища на видовете съобразно промените в климата, съобщи ЮПИ.

В хода на земната история животните са мигрирали постоянно. Движенията им са били “по-плавни”, преди да се появи човекът и развивайки се, да “бележи” по-голямата част от планетата. В наши дни градове, магистрали и земеделски площи ограничават миграцията на представителите на животинското царство.

166-karta2Взимайки предвид тези фактори, специалисти от Вашингтонския университет са създали интерактивна карта, за да прогнозират миграцията на животните в резултат на променящия се климат.

Експертите първоначално са създали статични карти на предполагаемите миграционни пътища на различни животински видове в търсене на по-хладни местообитания, но впоследствие са решили да ги “раздвижат”.

“Интерактивната карта предлага най-доброто онагледяване и е много по-полезна и достъпна от статичните карти, с които разполагаме”, казва Джошуа Лоулър от изследователския екип.

Източник: БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *