134 четения

Крави съсипват нивите край Г. Оряховица на земеделец, той не вижда помощ отникъде

ЩЕТИ ЗА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЛЕВА ВСЯКО ЛЯТО НАНАСЯ НЕЗАКОННА КРАВЕФЕРМА В ГОРНООРЯХОВСКИЯ КВАРТАЛ “КАЛТИНЕЦ” НА ЗЕМЕДЕЛСКИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ СТАНИСЛАВ СТОЙНЕВ, разказа самият той в редакцията на “Борба”.

38-годишният мъж, който обработва 5000 дка слънчоглед, пшеница и царевица в землищата на Горна Оряховица, Лясковец, Арбанаси, Козаревец и село Девино в община Антоново, вече два пъти е сезирал Районната прокуратура в железничарския град. Нещо повече, с помощта на местни полицаи сам е заловил и снимал с клип стадо крави, които необезпокоявано ядат и тъпчат от насажденията със слънчоглед. Станислав е заснел ушните марки на оставените без всякакъв надзор животни, събрал е и още доказателствен материал и е решил да води дела срещу безхаберните им стопани. В момента той чака вещите лица да определят нанесените му щети по втората му прокурорска жалба. Станислав е категоричен, че от 2011 г. досега кравите са унищожили реколта за десетки хиляди лева в обработваемите му площи до горнооряховския квартал…

kravi slanchoglediТой е сезирал община Горна Оряховица с нарочно писмо до кмета инж. Добромир Добрев. От кметството му отговарят, че нямат съответните правомощия, за да се справят с набезите от съседната кравеферма. Затова и младият земеделец е категоричен, че Законът за опазване на земеделската продукция трябва да се осъвремени, защото е от Живково време и на практика не е приложим…

“Обработвам въпросните земи в “Калтинец” от 2011 г. Част от тях са мои лични, друга част са арендувани, а за останалите плащам наем в общината. Имам напълно редовен, легален, законен и както щете го наречете бизнес. От сутрин до вечер се трудя, а в същото време държавата толерира безхаберниците и нарушителите за сметка на такива като мен, които плащат данъци и си вадят честно прехраната”, ядосва се Станислав.

kravi stanislavПроблемите му идват от близки до масива му кравеферми, които са от времето на комунизма и построени на държавни земи, където няколко частни лица отглеждат около 80 глави едър рогат добитък. Те пускат кравите безконтролно да унищожават посевите, вероятно не толкова от зла умисъл, колкото от безхаберие и немарливост.

“МИНАЛАТА НЕДЕЛЯ ВЕЧЕР С НЯКОЛКО ПРИЯТЕЛИ ИЗЛОВИХМЕ ЖИВОТНИТЕ В МОЕТО ЗЕМЛИЩЕ В „КАЛТИНЕЦ”. Обадих се на полицията и оттам незабавно реагираха, за което благодаря на момчетата. Дойде дознател, описахме и щетите, а аз надникнах във въпросната кравеферма. Просто недоумявам как в днешно време може да се гледат животни в подобни, меко казано, ужасни условия”, сподели Станислав.

Елена ЧАМУРКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *