48 четения

Къщи, високи до 10 метра, с басейни и екстри оформят търновския „Квартал на богатите“

80 евро на кв. м е цената на земята сред половинвековните борове

луксозен квартал с отлична панорама, нискоетажно строителство и множество екстри, включително басейни, фитнеси, барбекюта и прочЕе екстри, започва да се строи на площ от 53 дка в БОРОВАТА ГОРА КРАЙ „Картала“. Вече са издадени и първите строителни разрешителни, които ще оформят истински „Квартал на богатите“ във Велико Търново. Целият район е разделен на 30 отделни парцела с различна площ, които се продават от агенции за имоти. Цената е 80 евро само за земята. “Да, продаваме. Предстои и прочистване на подраста в отделните имоти, за да се оформят и границите. Вече са проектирани три къщи и една временна постройка. Всичко е изрядно“, коментира пред „Борба“ адвокатът, който контактува с потенциалните желаещи да закупят терени.

суперлуксозни къщи с прекрасна панорама към царевец, арбанаси и света гора, както и делтата на янтра вече са одобрени насред боровата гора в кв. „картала”. Наш екип видя и проектите за имотите, правени от арх. Николай Георгиев. Баровските домове имат басейни и барбекюта, гаражи и са на по два етажа. Простират се на разгъната площ от над 200 кв. м, имат самостоятелни градини на няколко нива. В района се оформя своеобразен Квартал на богатите. Доста имотни жители на старата столица, както и представители на архитектурните среди, със завист признават, че обектите тук ще надминават по внушителност, стил и пищност всичко, което е правено досега в града. Иначе абсолютно точно е спазено изискването за височина до 10 метра и нормативите за озеленяване.

Бъдещите обитатели на къщите ще могат да отдъхват и да се припичат край частните си басейни сред прохладата и чистия въздух на дърветата. Живущи в съседство припомнят и историята на създаването на старата болница, заради която ген. Гурко наредил да се разположат парчета месо в различни части на града и лечебницата да се изгради там, където то се развали най-бавно. Тази екстра също засилва апетитите към мястото. Според брокери локацията е отлична и цената на готовите къщи може да надмине тази в Арбанаси. Крайната цена би ударила и милион, смятат запознати с имотния пазар.

Цялата борова гора е с площ от 53 дка, която е била създадена с доброволен труд преди половин век, за да спре свлачища към града, но вече предназначението й за тази цел е отпаднало.

Гората е разделена на 30 парцела от по декар, а съчетанието на природа и лукс се допълва и от това, че точно това е мястото, откъдето тръгват няколко екопътеки в посока Преображенския манастир и защитената по „Натура 2000” зона Търновски височини. Ежедневно много хора минаваха оттук, за да отдъхват и се разхождат в най-живописното кътче на старата столица, но вече ще са принудени да заобикалят частната гора, която се подготвя за застрояване.

ВЕЧЕ ДЕСЕТА ГОДИНА ИНВЕСТИТОРИ И ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ СА НА НОЖ ЗА ТОВА ДАЛИ ДА СЕ СЕЧЕ ГОРАТА. В мандата на предишния градоначалник д-р Румен Рашев цялата борова гора и още пет имота в регулация бяха заменени за 100 кв. м мазе, за което изненадващо кметството спря да плаща 300 лв. месечен наем и с убийствени лихви акумулира борч от 300 хил. лв. Сделката бе окачествявана от мнозина, включително от бившия министър Мирослав Найденов, като най-срамната и порочна в историята на града.

Случилото се обаче бързо бе забравено, а строителството в боровата гора вече е факт.

Стилян НАЙДЕНОВ

35 коментара за “Къщи, високи до 10 метра, с басейни и екстри оформят търновския „Квартал на богатите“

 • 31.08.2016 в 12:39
  Permalink

  Незаконните къщи, ще се строят в гора разменена за едно мазе на общината. Най-крупната измама на века в Търново за която си затварят очите всички без изключение.

  Отговор
 • 31.08.2016 в 13:02
  Permalink

  Голям зор да я изсекат и застроят тая гора еййй …. Толкова ли се свършиха местата около града,че трябва единсвения останал бял дроб да изрежете и там да се правите на баровци,ама и едни управници имамее …….

  Отговор
 • 31.08.2016 в 13:50
  Permalink

  То, че пред богатството законите мълчат е ясно ,но къде ли е делтата на р.Янтра ,която се вижда от боровата гора?

  Отговор
  • 31.08.2016 в 14:04
   Permalink

   Аз също бих си построил една къщура в гората и по цял ден да си гледам делтата на Янтра 🙂

   Отговор
   • 01.09.2016 в 20:20
    Permalink

    Не е лоша идеята, ама към Дунава някъде трябва да я построиш, че делтата е там дилу горе 🙂

   • 01.09.2016 в 20:24
    Permalink

    Извинявай, човек, то било в самата статия това за делтата 🙂

 • 31.08.2016 в 13:54
  Permalink

  не стига, че града се опразва със скоростта на светлината, ами и ще си строим баровски къщи, които ще седят ПРАЗНИ само и само, за да се нагушите и да изперете едни пари.. ТАЯ ДЪРЖАВА НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ

  Отговор
  • 01.09.2016 в 17:11
   Permalink

   Borheil, прекрасно казано. Само с едно малко допълнение: нашенецът се възхищава от подобни герои. Баровец. самата дума говори по само себе си. Завист и възхита. Липса на реален поглед, инак отдвана тоя народ трябваше да се справи с подобни явления. Живее ли някой в „еврейските“ къщи на другия скат? И там щяха да живеят“ баровци „. Много простотия. Много. Но народът си ги обича и тачи. А природата ще си каже последната дума.

   Отговор
   • 27.12.2016 в 14:52
    Permalink

    Просто ми взе думите!

 • 31.08.2016 в 14:06
  Permalink

  Очаквайте скоро застрояването и на горичката под Ловното, за да няма съмнение, че в града са останали да живеят само идиоти.

  Отговор
 • 31.08.2016 в 15:04
  Permalink

  доброволен труд преди половин век, за да спре свлачища към града, но вече предназначението й за тази цел е отпаднало…………. Плюха на доброволния труд…….. но целта да се спрат свлачищата не е отпаднала! Ще платят богатите, които ще се свлекат и бедните, върху които ще се свлече, след като всички мълчат.

  Отговор
  • 12.10.2016 в 10:48
   Permalink

   Спокойно,на правилното място ще се свлекът-в старата болница.Так ще ги излекуват.

   Отговор
 • 31.08.2016 в 15:34
  Permalink

  Бесрамниции с какви очите ще цъфнете след някоя година да ни агитирате да гласуваме за вас ?????? Малко морал не ви ли остана или пред парата няма морал нали така ??? То дето младите бягат от града,ами и туристите ще изгоните идиоти такива !!!!!!!!!!!!!

  Отговор
 • 31.08.2016 в 15:49
  Permalink

  Г-н Стефанов е прав!Как отпада изведнъж нуждата от гора задържаща целия скат от свличане върху квартал Варуша ?!?! И въпросните архитекти вместо да ахкат и охкат за луксозните къщи, които ще се пръкват там да кажат какви мерки ще се вземат да се укрепи района..Ако някой си направи трудеца да се разходи по пътечката в подножието на района свързваща Варуша с Черни връх ще разбере, че само гората и нищо друго крепи склона а когато се изсече и Господ не може да спре процеса на ерозия…

  Отговор
  • 12.10.2016 в 11:23
   Permalink

   Те вече срязаха скалата и направиха място за бъдещи свлачища,точно на тази пътека която споменавате.

   Отговор
 • 31.08.2016 в 17:16
  Permalink

  Светът е пълен с глад и смърт не защото няма с какво да се напълнят стомасите на бедните, а защото нищо не може да засити очите на богатите.

  Отговор
 • 31.08.2016 в 18:51
  Permalink

  Простотията и наглостта на хората е безгранична ! Когато нещо е създадено с предназначение да ПАЗИ,не трябва да се руши…….очаквайте в близките години след дъжд,свлачища,кални потоци и съборени къщи!после,ще обясняват,че дъждът е много и той е виновен……

  Отговор
 • 31.08.2016 в 19:31
  Permalink

  Половината област се изсели във Великобритания , Германия и Холандия , а тука тръгнали да режат гората и създават луксозен „Квартал на богатите“. Тези богати заради които средният доход в града няма 700 лева и всеки нормален човек емигрира. Хубавото е че наближават изборите и ние от суверенът сме готови да изпратим сигнал на бутафорната власт в града ни обслужваща само бизнес интереси. Гледайте само как на следващите местни избори ще бъдат изметени подставените лица от общината начело с кмета и Спиридонов, който обиколи всички партии, а сега си играе на голям политик. 😉

  Отговор
 • 31.08.2016 в 20:59
  Permalink

  Няма що да се ядосваме, явно в България основният закон е ЛЕВА, нема си мислите че един псевдо хуманист всеки ден копае пари за да се откупи от нашето честно правосъдие и за тая нарочна далавера да няма наказание.Аз се чудя що за държава сме, един сребролюбец да победи 80000 жители на един град със съдействието на правосъдието.

  Отговор
 • 31.08.2016 в 21:12
  Permalink

  Този квартал на богатите дали ще е пълен с хора които са изкарали с честен труд парите си!Защо трябва да се изсича една вековна гора,заради прищевките на някои хора!Кога ще бъде сложен край на корупцията и мафията в ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО!
  нЕЗНАМ ДНЕШНИТЕ ХОРА ОТ ВИСОКАТА КЛАСА НА ГРАДА ДАЛИ МОГАТ ДА СЕ СРАВНЯТ С ТЪРНОВЦИ ОТПРЕДИ ПОЛОВИН ВЕК,КОИТО СА ДАВАЛИ МИЛО И ДРАГО ЗА БЪЛГАРИЯ И СЪГРАЖДАНИТЕ СИ!ДНЕС ДАЛИ СА ОСТАНАЛИ ТАКИВА ХОРА!

  Отговор
  • 27.12.2016 в 14:56
   Permalink

   Не могат да се сравняват, колкото и желанието на човека за власт и пари да е вечно и неизменно!

   Отговор
 • 01.09.2016 в 0:47
  Permalink

  Това да построиш скъпарски къщи, изсичайки гората, залесена с доброволен труд, на границата на защитена територия, и да твърдиш сервилно, а може би и срещу съответната сума или материална облага, че нуждата от противоерозийната функция на гората е отпаднала, е престъпно и безотговорно! Мирише на мегадалавера и бързи безогледни печалбари! Всички, които допуснаха да се унищожи тази гора в името на бандитски икономически интереси, са за затвора. Странно защо и хората, и институциите са учудващо късопаметни и късогледи никой не предприема мерки в защита на гражданството на квартала и града за сметка на неколцината тарикати, които искат да строят къщи със стократни печалби, както и на адвокатите и брокерите, които за своята комисионна ще продадат и майка си.
  Природата си знае работата и нещата рано или късно ще си дойдат по местата. Но, уви, след като калните свлачища след всеки дъжд заливат високите улици на Варуша, а многоетажните градини на новите баровци бъдат отнесени заедно с къщите им за милиони. И тогава ще гледаме „богатите също плачат“ – кой ме прекара да дам един милион за къща, дето я глътна свлачището и отиде в делтата на Янтра :-))) Ще стане като вилните зони северно от Варна – строиха безобразно и по бандитски, ама склонът тръгна, улиците се сгромолясаха в морето заедно с част от къщите, а ако случайно някаква част от пътищата до вилите е останала и имаш достъп до постройките, оцелелите такива висят в нищото напукани и хората не смеят да припарят до тях. ВиК и електричеството към тях отдавна са спрени от доставчиците по съображения за сигурност, а сградите-паметници на мутробарока стърчат жалко, опасани с табели: „продава се изгодно, с изглед към морето“. Ама никой не купува, защото вече всеки знае, че във всеки един момент можеш да бъдеш в морето заедно с къщата си. Тази съдба очаква и този „мегапроект“, но къде ли ще бъде тогава оня, дето сега нагло твърди с пълна гушка, че необходимостта от гората, която е създадена, за да спре ерозията, е отпаднала? И пуска тая партенка точно в град като В. Търново, който си има множество проблеми със свлачищата всяка божа година, и след всеки малко по-влажен сезон някой скат тръгва на някъде?! След което следва едно яко просене и присвояване, а, извинете, усвояване на пари за борба със свлачищата… Без думи…

  Отговор
  • 27.12.2016 в 15:00
   Permalink

   Прекрасно казано! Смях и сълзи. В делтата на Янтра.

   Отговор
 • 01.09.2016 в 8:35
  Permalink

  И изграждането на инфраструктура – улици, канализация, осветление и др. със сигурност ще бъде включено веднага в инвестиционния план на общината. Без значение, че други хора в Акация, Варуша и на още места в града от години чакат да видят нормална улица и се препъват в дупки и локви.
  За богаташчетата ще има.

  Отговор
 • 01.09.2016 в 10:03
  Permalink

  Нямаме управници,нямаме общество,нямаме съвест и здрав разум,това е цялата истина ………

  Отговор
 • 01.09.2016 в 23:40
  Permalink

  Kmete, kmeteee, mahay se, che veche zaprilicha na vtori Rashev!!

  Отговор
 • 12.10.2016 в 11:04
  Permalink

  Консумирай,Мълчи,Умри-ето те, Ганьо,дръж се за супермаркета,телевизора и си стой на топло.
  Нима някой си въобразява,че в В.Търново има повече от 10 будни хора,които могат да обърнат нещата или поне да дадат гластност?Даже 10 са много.Никой не го интересува,а и на никой не му се занимава с мутри и политици.Не гората ще осекът,а на всички главите и пак ще си седим и ще си чешаме пръстите.Аз се радвам,че поне общината си е платила наема за 100 кв.м мазе.Разбирам ги,няма и няма пари,опрели са до боровата гора.Предполагам,че помощниците за тази замяна не са останали на сухо,а в момента даже не знаят,че някакви си мишлета църкат от далечни дупчици.
  Гора посадена с доброволчески труд,в която ще се изградят къщи за милиони,за да може да й се насладят някакви бездушни влечуги.
  В момента там се разхождат въоръжени до зъби мъже,вашето мнение няма значение,пред оръжия,власт и пари.

  Отговор
 • 01.08.2017 в 14:09
  Permalink

  Та, казваш „делтата на Янтра“… Поне наясно ли си какво значи речна делта г-н вестникар?… Тя делтата на Янтра е в обратната посока – на север., недалеч от русенското село Кривина и на двайсеттина километра източно от Свищов…

  Отговор
 • 04.08.2017 в 12:35
  Permalink

  Незаконно отнета гора от търновци, голяма кражба чрез фалшива заменка кон за кокошка. Такива очевадни обири подлежат на ревизия без срок давност и който се излъже да си купи ще остане без него. Панов е продължение на Рашев и Драгнев.

  Отговор
 • 12.08.2018 в 22:41
  Permalink

  Така е ,за сетен път ще го напиша без да се крия!!! в България всичко става законно с пари и връзки. Вие как си мислите ,тая гора дали случайно при рашев ,ковачев и сегашния архитект малаков , стана частна .Незаконните пари в България!!!!!!! създават законите.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!