Митрополията стяга ремонт за 1,4 млн. лв. на Килифаревския манастир

ЕДИН ОТ НАЙ-КРАСИВИТЕ И ЗНАКОВИ МАНАСТИРИ У НАС СЕ НУЖДАЕ ОТ СПЕШЕН РЕМОНТ, А ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА МИТРОПОЛИЯ ВЗЕМА МЕРКИ, ЗА ДА ГО ПРЕВЪРНЕ В ЦЕНТЪР НА ПОКЛОННИЧЕСКИЯ ТУРИЗЪМ. Вече е разработен проект за реконструкцията на строения през XIV век Килифаревски манастир, който още не може да се възстанови от пораженията след наводнението през 2014 година. Автор на проекта за обновлението на светинята е арх. Драгомир Йосифов, който нашумя, след като създаде първите 3D възстановки на крепостта Трапезица. Близо година и половина са му били нужни, за да проучи всеки детайл и да прецени кое как може да се поправи, за да се постигне максимална автентичност. Духовниците планират да превърнат знаковия манастир, част от прочутата Търновска книжовна школа, и в туристическа атракция. Проектът включва ремонт на трите отделни сгради на Килифаревския манастир „Св. Богородица”. Това са църквата „Св. Димитър”, стопанска и жилищна сграда – старо крило, и стопанска и жилищна сграда – ново крило.

Разработката предвижда пълното им почистване, префугиране и експониране. Покрай ремонта на манастира се очаква да се развие и туризмът в целия район.

С. МАРИНОВ

One thought on “Митрополията стяга ремонт за 1,4 млн. лв. на Килифаревския манастир

  • 31.08.2016 в 13:12
    Permalink

    Балкантурист, а не митрополия. Когато и последният монах/монахиня в Търновско си отиде, тогава още повече се очаква да се развие и туризмът в целия район.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.