11 четения

И това го има. Търговци на дърва режат каросериите на газките си, за да преметнат купувачите

Незаконната сеч в горите не спира

Търговци на дърва режат каросериите на камионите си, за да намалят натоварените в тях количества дърва. В Търновско повечето от хората предпочитат да купуват дърва, нарязани на метър, тъй като така на око по-може да се преценят реалните кубици, отколкото ако дървата са нацепени. Търговците обаче са хванали цаката и на това. Те скъсяват самите каросерии и така един камион, тип „Газка”, който при нормална каросерия товари около 8 кубика, след срязването може да събере не повече от 6 – 6,5 кубика. Купувачите не виждат реално какво е количеството дърва, те виждат само, че камионът е пълен, и това ги успокоява. След като дървата са стоварени и разхвърляни пък, изобщо не може да се установи тяхното количество. Така при цена от 65 лв. за кубик дърва, търговците си докарват по 130 лв. чиста печалба от хитрината със скъсената каросерия. Други пък все още практикуват старата, но все още вършеща работа хитрина с наредените на пода на каросерията дървени палети, които го повдигат и също удрят с по кубик – кубик и половина в сметката.

След като в продължение на няколко години цената на дървата във Великотърновско се задържа на 50 – 55 лв. за кубик, тази година тя скочи на 62 – 65 лв. Обясненията на търговците са, че увеличението е заради по-високите цени, на които купуват горите от собствениците им и по-големите рушвети, които били принудени да дават на горските служители, за да им разписват позволителните за сеч. Почти редовна практика е търговците на дърва да не издават никакъв документ на купувачите, като се оправдават с това, че са си забравили кочана с фактури. А ако все пак издадат такъв, то в него се вписва половината количество продадени дърва. Има и такива, предимно цигани, които продават дърва за 50 лв. кубика, но с уговорката купувачът сам да отиде на място и да си ги натовари. Което означава, че те със сигурност са немаркирана контрабандна сеч и решилият да спести някой лев купувач може солидно да загази, ако по пътя бъде спрян от проверяващи. Живеещи в селата, разположени на пътя на дървесината от Балкана към градовете, разказват, че цяло лято дълбоко навътре в горите вечер след 22 – 23 ч. се чуват резачки, които вдигат шум чак до развиделяване и след това утихват. А през селата през целия ден минават камиони и цели тирове, натоварени с дърва, като най-голям е техният брой сутрин рано и вечер късно, след 20 – 21 ч., след приключване на работното време на държавните служители. Една част от камионите карат дървесината направо за съседна Гърция, където тя се харчела на двойно по-високи цени. Търговията с дърва очевидно е доста печеливша, след като в нея вече са се включили и чужденци.

Иван ГЕОРГИЕВ

Един коментар за “И това го има. Търговци на дърва режат каросериите на газките си, за да преметнат купувачите

  • 01.09.2016 в 15:29
    Permalink

    Ще дойде ден ,ще изчезнат горите и тогава кво правим ? Ама кво ни пука ,да осигурим сега топлото,да нахраним крадците,пък като дойде това време ще му мислим … Българска работа , всички си затваряме очите е НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА ЧЕСТНОООО !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!