ПРЕЦЕДЕНТ. Туристи направиха палатков лагер в парк „Света гора“, общината нареди на охраната да го разтури

ТУРИСТИ ОТ НЯКОЛКО ДНИ НОЩУВАТ НА ОТКРИТО В БЕСЕДКИТЕ И В ПАЛАТКИ В ПАРК „СВЕТА ГОРА“. ДЕСЕТИНА МЛАДЕЖИ ОТ БЪЛГАРИЯ, ГЕРМАНИЯ, СЪРБИЯ И ФРАНЦИЯ ЛЕТУВАЛИ НА ИРАКЛИ, но решили за няколко дни да останат и да се насладят и на красотите на старата столица по път за родните си места. Избрали панорамната местност заради удобствата и гледката, признаха пред наш екип самите те. От частната фирма „Велттед секюрити“ обаче са отправили запитване до общината дали младежите бивакуват правомерно или не, коментираха от дружеството. Практически охранителите, които пазят парка, са нямали причина да ги закачат, тъй като зелената площ е обществена, а спящите не нарушавали обществения ред и не замърсявали. От кметството обаче са преценили, че те заемат общински площи и пречат по този начин на останалите посетители, и са наредили на охранителите учтиво да ги помолят да напуснат и да си потърсят ново място за лагер.

palatkov MSNТова стана едва вчера, а палатките са били разпънати още в неделя. Това е първият подобен случай. Той обаче предизвика вълна от дискусии за това дали в района на старата столица трябва да се обособят и места за подобни палаткови лагери, тъй като пешеходният туризъм явно набира голяма популярност. Една от възможностите е такъв да се направи в района на Арбанаси, както и на мястото на занемарения плаж на Янтра под Хуманитарна гимназия в близост до бента. Докато това стане обаче, всички хора с палатки ще бъдат учтиво помолвани да не ги разпъват на обществени места.

С. МАРИНОВ

Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

3 thoughts on “ПРЕЦЕДЕНТ. Туристи направиха палатков лагер в парк „Света гора“, общината нареди на охраната да го разтури

 • 01.09.2016 в 15:21
  Permalink

  Ако бяха цигани нямаше да ги бутнете нали ????? Не гонете туристите от града,че и те ако се дръпнат сме живи умрели, младите търновци изгонихте давайте и туристите сега,помислете по-скоро как да ги задържите по-дълго,а не за ден-два само колкото да обиколят Царевец,така туризъм не се прави !!!

  Отговор
 • 01.09.2016 в 15:30
  Permalink

  Този път общината е постъпила правилно. Но определено трябва да се помисли в тази посока!
  Във всички западни държави има обособени места, на които може да се къмпингува, с подходящата инфраструктура. В нашият случай, нищо не пречи в някаква част от Света гора да се обособи малък терен с тоалетни и течаща вода, който да се използва за къмпингуване, срещу някаква символична сума. Във френските алпи например, нощуването в много добре устроен къмпинг е около 8 евро, а имаш осигурени прекрасни бани, тоалетни и течаща вода.

  Отговор
 • 02.09.2016 в 2:25
  Permalink

  Бездомниците,които спят в беседката „ще ги помолите ли учтиво“ да не спят там,или ще продължават да ни изкарват умовете докато спортуваме на това прекрасно място?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *