73 четения

Бойко Борисов чу молбата на отец Давид да спаси уникален храм

Свещеникът: „Премиерът ми каза да му напиша от какво има нужда църквата, информирах го, чакам парите”

СВЕЩЕНИК ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО, КОЙТО СЛУЖИ СЪВСЕМ ОТСКОРО В СКРОМЕН ПАРАКЛИС, Е КЛЮЧЪТ КЪМ СПАСЕНИЕТО НА УНИКАЛНИЯ ШЕДЬОВЪР НА КОЛЮ ФИЧЕТО – ЦЪРКВАТА „СВ. КОНСТАНТИН И ЕЛЕНА“. Известният на малцина отец Давид е трогнал Бойко Борисов с разказа си за светинята и от кабинета на премиера вече са се свързали, за да установят какво точно е нужно.

„Да видим дали ще удържи на думата си”, коментира попът. Неотдавна отец Давид освети новата система за третиране на отпадъците в региона, която лично Бойко откри. В един момент премиерът дръпна свещеника, прегърна го и двамата разговаряха дълго, но какво точно са си казали, остана в тайна. „Премиерът ме попита: „Отче, къде служиш?” Разказах му, обясних му и в какво състояние е църквата и той каза да му напиша писмо и да му обясня от какво се нуждае храмът. Вече го сторих с помощта на Митрополията. Чакаме средства, защото се саморазрушава, а е уникален. Бойко Борисов направо ахна, като му казах за колко изкусно направена сграда става

Църквата „Св. Константин и Елена“
Църквата „Св. Константин и Елена“

дума, и смятам, че ще осигури средства“, разказа вчера пред „Борба“ отец Давид.

Църквата стоя в забвение около 30 години, а скелето по нея ръждясваше, преди кметът Даниел Панов и Областната строителна камара да й направят козметичен ремонт. В момента обаче сградата се саморазрушава отново и се нуждае от поне 200 хил. лв. „Първо трябва да се сложат улуци, защото покривът пак ще протече. Сега водата облива фасадата и се просмуква чак до моя параклис, който се намира в подножието“, обяснил на Бойко отец Давид.

ТОЙ МУ РАЗКАЗАЛ ОЩЕ КАК ХРАМЪТ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ С ВЪРТЯЩИ СЕ МРАМОРНИ КОЛОНИ ОТПРЕД, КОИТО ПРЕДСКАЗВАТ ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ.

Сега отец Давид и обществеността се надяват всичко това да бъде спасено с помощта на Бойко Борисов, за което премиерът дал дума.

С. МАРИНОВ

Снимки Ростислав Грънчаров и Светослав Стефанов

4 коментара за “Бойко Борисов чу молбата на отец Давид да спаси уникален храм

 • 02.09.2016 в 13:20
  Permalink

  Това наистина е най красивата църква в цяла България правена някога от Колю Фичето и е престъпление да стои в руини при условие,че е на пъпа на града и може да бъде една от спирките на многобройните туристи и граждани на Търново.

  Отговор
 • 02.09.2016 в 17:01
  Permalink

  Да де, ама парите ще отидат в митрополията, т.е. в ръцете на митрополита, а той е всеизвестен с щедростта си към рушащи се светини.

  Отговор
 • 05.09.2016 в 14:19
  Permalink

  Поздравления за отец Давид ! Аз знам , че това е дълбоко вярващ честен християнин, няма да злоупотреби със средствата и ще доведе делото докрай! От сърце ти желая успех в начинанието!

  Отговор
 • 07.09.2016 в 0:23
  Permalink

  Олигархията от крадци и престъпници ,която управлява Велико Търново гледа наследството на града като начин да измъкнат пари и нищо повече.Ако някой нормален човек се опита да направи нещо веднага ще го смажат.Лайна ,лайна ,лайна…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!