56 четения

На празника на града Свищов представя реплика на Свищовското златно съкровище

През 2011 година в местността Корея, разположена 2 км западно от Свищов, Росен Тодоров попада на съкровището случайно при търсене на старо желязо с металотърсач. В корените на едно дърво той открива глинено гърне, което съдържа тринадесет златни накита и шест бронзови предмета, които на 14 септември предава на Градския исторически музей.

Златните накити са една спираловидна гривна, шест торкви (гривни за врат), от които три с усукана украса и три с гладка повърхност, и шест украшения за облекло или коса. Тяхното общо тегло е 266,5 грама и са изработени от злато, чиято мярка за чистота на съдържанието варира между 18 и 21 карата. С най-голямо тегло е спираловидната гривна, която тежи 68 грама. Нейното златно съдържание също е най-голямо – то е 21 карата. Бронзовите предмети са три цели и една половин брадва и две оръдия на труда.

sakrovishte 1Както златните предмети, така и бронзовите и глиненият съд, в който са били поставени, са характерни за бронзовата епоха по нашите земи или за времето между 2000 –1500 г. преди Христа. По своята значимост Свищовското съкровище е сравнимо с Вълчитрънското, което е датирано между 15 –12 век преди Христа.

През април 2016 г. Градският исторически музей кандидатства по програма „Местни инициативи 2016 г.“ на Община Свищов с проект за изработка на реплики на златните накити от Свищовското съкровище, който бе завършена през август.

Общината ще представи официално репликите на златните накити в рамките на празниците на града „Свищовски лозници“ в изложбената зала на къщата музей „Алеко Константинов“ на 23 септември (петък) от 17,30 часа. Присъстващите ще имат възможността не само да го видят отблизо, но и да научат интересни подробности за произхода и предназначението на предметите от Марин Маринов, уредник в Историческия музей в Свищов, и доц. д-р Стефан Александров от НАИМ – БАН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!