62 четения

Петият празник на лютеницата в Лясковец събра майстори на домашни вкусотии

За поредна, пета, година в Лясковец се проведе конкурс за най-вкусна домашна лютеница, който събра представители на читалища и пенсионерски клубове от града и селата на общината, за да мерят сили в това съревнование, превърнало се вече в традиция.

Празникът бе част от поредицата кулинарни прояви в Лясковец и селата, протичаща под знака на петия карвинг фестивал „Лясковец – пъстра столица на зеленчуците и гурбетчийското градинарство”. Кулинарки и читалищни самодейки разпънаха в централния парк в Лясковец много изложбени щандове, за да покажат пресни и консервирани зеленчуци, карвинг изкуство, плетива, сечива и типични за градинарството предмети. След обяд започна и демонстративното варене на българската доматено-чушчена гозба. В голяма тава миналогодишната победителка Марийка Златева от Козаревец сложи необходимите продукти и представи пред всички своята рецепта. Домати, сладък и подлютен пипер, чесън, сол и захар, малко оцет и олио влязоха в тавата и след няколко часа лютеницата беше готова за хапване. Близо до врящата тава тази година организаторите бяха нагласили още едно огнище и там сръчни домакини от Мерданя приготвиха градинарска чорба. Красимира Колева, Стойна Узунова, Йорданка Стоянова и Катя Маджарова показаха какви зеленчуци пускат в голямата тенджера, за да стане толкова вкусна ljutenica 2чорбата им – лук, моркови, чушки – червени, зелени и жълти, бамя, домати, картофи, зелен боб и грах, са зеленчуците за чорбата. За вкус в тенджерата пуснаха подправките пащърнак, девесил, целина, магданоз, сол и щипка любов от трите кулинарки и чорбата беше готова за изгладнелите наблюдатели. Докато двата съда къкреха на огнищата, се провеждаше петият поред конкурс за най-вкусна домашна лютеница с натурални продукти от градините. Бурканчета от нея бяха донесли домакини от лясковските села Драгижево, Джулюница, Добри дял, Мерданя и Козаревец, както и жени от клубовете на пенсионера „Зора” и „Мазневска чешмичка” в Лясковец. Всичките лютеници бяха 55, от които три лютивки, два кетчупа и една лютеница с риба.

Калина Цацова от лясковския пенсионерски клуб „Зора” спечели първо място и правото да майстори публично своята лютеница в следващото издание на празника. Много вкусна домашна лютеница според журито бяха приготвили и Марийка Йорданова от Добри дял и Христина Петкова от Драгижево, които заеха второ и трето място в надпреварата. Трите най-добри майсторки получиха предметни награди и грамоти от кмета на общината д-р Гецова, поощрителни награди имаше и за още четири домакини – Катя Маджарова от Мерданя, Мария Стоева от лясковския пенсионерски клуб „Мазневска чешмичка”, Тодорка Арсова от Козаревец и Тодорка Илиева от Джулюница. След приключване на конкурса и обявяването на призьорите бяха изядени както градинарската чорба, така и приготвената на място лютеница.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!