5 четения

Прокурори борят незаконни такси, събирани от общините

Всички местни парламенти събирали пари от данъкоплатците дори за разкопаване на тротоар

19 дела са на производство в Административен съд – Велико Търново, образувани по протести на прокурори от районните прокуратури в региона. Магистратите са предприели действия в защита на обществения интерес – отмяна на незаконосъобразни актове – наредби, приети от общинските съвети, в които се създават допълнителни административни пречки и тежести на гражданите при използване на различни административни услуги.

Проверка, извършена от прокурорите на различните наредби, приети от общинските съвети, е показала, че всички общински съвети в областта са приели наредби, с които незаконно от гражданите се събират такси, каквито не са предвидени в закона – например за разкопаване на тротоар, представяне на документи, за които трябва да бъдат направени допълнителни разходи от гражданите и да бъде загубено време, а такива документи не се изискват или пък се иска определени документи да бъдат представени с нотариална заверка на подписа, каквото не се изисква по закон.

Великотърновската районна прокуратура протестира например текст от Наредбата за търговската дейност и преместваемите съоръжения на територията на общината, каквото е новото име от две години. Преди беше само Наредба за търговската дейност. В промяната търновските общински съветници сложили задължителни нотариално заверени подписи от съсобственици за преместване на съоръжения, което е незаконно събиране на допълнителни пари от хората, смята прокуратурата и иска от Административния съд това да отпадне от въпросната наредба.

Интересно е, че веднага след получаване на призовките за насрочените дела почти всички общински съвети предприемат спешни действия да отменят сами тези незаконосъобразни разпоредби, чрез които са създавали различни административни пречки или са изисквали правенето на допълнителни разходи от гражданите, без това да е необходимо, коментират магистрати.

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!