14 четения

РОДОЛЮБЦИ. Петима млади търновци обиколиха шест града в България за седмица

ПЕТИМА МЛАДИ ТЪРНОВЦИ ОБИКОЛИХА ЗА СЕДМИЦА НЯКОИ ОТ НАЙ-СВЕТИТЕ ГРАДОВЕ В БЪЛГАРИЯ. Вместо да отидат на море, Иван Добрев, Недко Недков, Адриан Димитров, Трифон Маринов и Илина Стойкова използваха отпуските си, за да видят Батак, Пещера, Карлово, Калофер, Пловдив, Копривщица и всички забележителности по този маршрут.

„Ние сме приятели поне от 15 г. Познаваме се, защото всички сме от Велико Търново и сме на една възраст, вече сме на по 25 г., с изключение на Илина, която е с година по-малка. Обичаме да ходим из България и да откриваме нови места. Това е първото ни такова пътешествие из страната. Някои от нас са посещавали тези градове и музеи и преди, но заедно никога не бяхме го правили“, разказва Иван Добрев, който се оказва организатор на това лятно турне на петимата приятели.

„За тези 5 – 6 дни, в които успяхме да си напаснем отпуските, нямахме възможност да отидем на всички места, на които ни се искаше. Затова направихме маршрута така, че да видим възможно най-много музеи, паметници и забележителности, свързани с нашата история. Когато маршрутът беше готов, разбрахме, че Илина ще си дойде в България същата тази седмица, и веднага я привлякохме за каузата“, усмихва се Иван.

Илина Стойкова е единствената, която все още е извън България от тази компания. Тя е завършила бакалавърска степен по международен бизнес във Висше училище по техника и икономика в Берлин. Останала да поработи в Берлин, докато избере каква магистратура да завърши, но не крие, че много силно я влече пътят към дома. Тук тя е завършила Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ с три езика – немски, английски и испански. В същото училище е учил и Трифон Маринов, който след това заминава за Холандия, но след дипломирането си се върна в България и в момента работи в дирекция „Международна миграция”.

„Всъщност ние и четиримата работим в София, макар и четиримата да искаме да се върнем във Велико Търново, но на този етап реализацията ни, за съжаление, е в столицата“, обяснява Иван, който е възпитаник на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“. След това е завършил ВИАС и работи по специалността си като строителен инженер. Адрин и Недко са ученици на Старопрестолната гимназия по икономика, завършили са Техническия университет в София и работят като IT специалисти.

ОТ ПЕЩЕРА ТРЪГНАЛА ОБИКОЛКАТА НА МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ ТОВА ЛЯТО. Крепостта Перистера всъщност била първата спирка на компанията. Името на крепостта произхожда от гръцки и означава „гълъб“. Момчетата признават, че им е било изключително интересно да влязат във всеки музей, изпречил се на пътя им, и да слушат лекциите на екскурзоводите.

След Перистера групата заминала за пещерата Снежанка и оттам за Батак, където не пропуснали да влязат в музея и църквата, където е било клането. Така тръгнало турнето на компанията, че въпреки краткото време приятелите успели да видят Карлово и Калофер, да стигнат до хижа „Рай“, дори да се качат до връх Ботев. 12 часа бил преходът им през този ден, когато качвали Ботев, върнали се в Калофер капнали от умора, но не съжаляват нито за секунда за това, което са направили. Даже са си набелязали следващия връх за изкачване – Вихрен.

МУЗЕИТЕ НА ЛЕВСКИ И БОТЕВ И ГРАДОВЕТЕ ИМ СЯКАШ СА ОСТАВИЛИ НАЙ-ТРАЙНИ ВПЕЧАТЛЕНИЯ В МЛАДИТЕ БЪЛГАРИ. Макар и някои от тях вече да са били по тези места, разказите за двамата велики българи този път се запечатали по-силно в съзнанието им.

Копривщица била последната спирка на компанията, преди всички да се върнат в София, а Илина – във Велико Търново. В този град приятелите останали колкото да обиколят всички шест къщи, включени в традиционната туристическата обиколка. „Не ни остана време за Сопот, много искахме и оттам да минем, но трябваше да се прибираме, че на следващия ден всички бяхме на работа. А и следващото лято е пред нас, може пък тогава да започнем от Сопот“, допълва Иван, който имал време да стигне дори до Седемте рилски езера, преди отново да потъне в работен режим.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Един коментар за “РОДОЛЮБЦИ. Петима млади търновци обиколиха шест града в България за седмица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!