116 четения

Търновската фирма „Пъмп систем” помага да се намалят наполовина сметките за ток

Братя Саралиеви могат да направят всяка сграда енергийно ефективна

МЕСТНА ФИРМА МОЖЕ ДА НАПРАВИ ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНА ВСЯКА БИТОВА ИЛИ ПРОМИШЛЕНА СГРАДА И ТАКА ДА СПЕСТИ ДО 50 НА СТО ОТ ПЪРВОНАЧАЛНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ. Великотърновската „Пъмп систем“ се управлява от братята Илия и Константин Саралиеви и вече се превръща в хит в бранша заради добрите си цени, индивидуални решения и качествени продукти. „Фирмата е създадена от специалисти с дългогодишен опит в бранша. За нас работят висококвалифицирани монтажници, които правят помпи и помпени системи в сферата на ВиК, ОВК (отопление, вентилация и климатизация) и индустрията. Стремим се да предложим комплексна инженерингова услуга, включваща проектиране, доставка и монтаж. Фирмата предлага също помпени станции, поливни и отоплителни системи, части и т.н. Седалището ни е във Велико Търново, но имаме капацитета да обслужваме клиенти от цялата страна. Наши клиенти са едни от най-големите предприятия във Великотърновския регион, както и местни ВиК дружества“, разказва Илия Саралиев. Според брат му Константин, с когото са съуправители, консумацията на енергия във всеки дом или предприятие трябва да се управлява качествено, което освен икономически ефект носи и комфорт за всички обитатели и оттам влияе пряко и на качеството на живот на обитателите.

pump system 2ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНИ СГРАДИ ПРАВИ „ПЪМП СИСТЕМ“

Един от кардиналните методи да не сме зависими от еленергията са термопомпените инсталации на фирмата. Те работят по системата вода – въздух или вода – вода, която е подходяща и ефективна за къщи или промишлени сгради със собствен водоизточник. Водата от него, която обичайно е 14 градуса, отива в топлообменник, който е така конституиран, че при консумация например от 4 киловата може да отдаде 16 киловата и повече, така сградата се топли и охлажда при незначителна консумация, обяснява Илия. Ако обектът няма водоизточник, топлината и охлаждането в него може да се постигнат чрез конвектор на принципа въздух – въздух. С минимум една трета пада месечната сметка за еленергия със слънчеви колектори, които предлага „Пъмп систем“.

Константин Саралиев препоръчва селективните колектори последно поколение на „Бош“. Всеки от тях спокойно може да захранва бойлери до 200 литра, а цената на модула варира от 630 до 780 лв. „От най-голямо значение при тези колектори, които предлагаме, е покритието. То абсорбира слънчевите лъчи и ги задържа, за да осигури много по-голяма ефективност от конвенционалните панели. Цената е почти същата“, обяснява експертът. Той допълва още, че от съществено значение е покритието вътре, което трябва да е мед или алуминий, като по-добър е първият вариант.

„На пазара има и множество китайски модели, които не искам да коментирам, само ще кажа, че всичко, което се знае за китайските изделия, важи и тук“, допълва Илия. Слънчевата система се командва изцяло от електронно управление, което позволява да се зададат различни параметри по индивидуално желание. Фирмата предлага и бойлери за топла вода, които трябва да са поне с една серпентина, за да работят с ел- и слънчева енергия. „Препоръчваме „Елдом“, на които сме дистрибутори. Цената на един бойлер от 120 литра например започва от 280 лв., а на пазара няма в момента по-добър баланс на цена и качество“, обобщава Константин.

ПЕЛЕТНИТЕ КАМИНИ И КОТЛИ СА АЛТЕРНАТИВА НА ТЕРМОПОМПЕНИТЕ ИНСТАЛАЦИИ

За един отоплителен сезон за средно голям апартамент една пелетна камина с жив огън може да изразходи около 1 – 2 тона пелети. Цената на тон е около 200 лв., но комфортът и ефективността в сравнение с конвенционалните камини е несравнима. Именно те ще се налагат тепърва на пазара, смятат Илия и Константин. Отскоро тяхната „Пъмп систем“ работи с горнооряховския производител на пелетни камини „Виктория 05“. Устройствата са така конструирани, че нямат нужда от допълнителни инсталации, а се подвързват директно. Някои модели позволяват даже вграждане. Приличат на обикновените камини с жив огън, но тук обслужването коства много по-малко разходи и средства. Цената на всяка камина, която е в комплект с помпа, електронно управление, контейнер и разширителен съд, е между 2500 и 5000 лв. в зависимост от модела. Инвестицията обаче се избива още на втория отоплителен сезон, а не бива да се подценява и фактът, че цената на дървата тепърва ще скача. За разлика от камините, пелетните котли изискват помещение за разполагане и допълнителен бункер за пелетите. Цената им е сходна.

В „ПЪМП СИСТЕМ“ Е И РАЯТ НА ЦИРКУЛАЦИОННИТЕ ПОМПИ

Циркулационните помпи са в основата на всяка отоплителна и климатична инсталация. Тяхната роля е много важна, тъй като те задвижват циркулацията на флуида в цялата система или в избрани части от нея, обясняват Илия и Константин. Благодарение на тях температурата на водата е една и съща във всички точки на инсталацията. Това е почти невъзможно при системите с естествена циркулация, където движението на течността се дължи на гравитационните сили, породени от разликата в температурите, а оттам и плътностите на флуида в подаващата и отвеждащата тръба. Тъй като циркулационната помпа работи непрекъснато, докато работи самата отоплителна система, е необходимо тя да отговаря на няколко изисквания. Нивата на шум при работа и надеждността й са част от тях, но едно от най-важните е енергоефективността на помпата. Или иначе казано – колко електроенергия консумира.

Фирмата предлага изключително добри решения с минимален разход на електроенергия от 0.004kW/h за малки циркулатори, което спестява средно около 120 лв. на сезон, сравнено със стандартна циркулационна помпа. Което ще рече, че за два сезона си възвръщате инвестицията за помпата.

Стилян НАЙДЕНОВ

Снимки Ростислав ГРЪНЧАРОВ

Ще откриете фирма „Пъмп систем“ на адрес: ул. „Никола Габровски” 67 Г (до „Сико”) всеки делничен ден от 8:30 до 17:30 ч. и събота от 9:00 до 12:30 ч.

Телефон: +359 62 592 355

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!