6 четения

Ваня Кабакчиева представи Велико Търново в международен младежки форум в Литва

Момичето отива да учи в Лондон, но се надява след това да се върне в България

В МЕЖДУНАРОДЕН МЛАДЕЖКИ ФОРУМ, ПОСВЕТЕН НА ПОЛИТИКАТА, УЧАСТВА ТЪРНОВКАТА ИВАНКА КАБАКЧИЕВА. 150 млади момичета и момчета от 15 държави са се събрали за седмица в Литва, за да дебатират по важни за демокрацията въпроси. Ваня е била единственият представител на Велико Търново в българския отбор. Възпитаничката на Природо-математическата гимназия попаднала в групата след участието си в дебатьорски форум в Бургас, който се провел през март тази година. Там организаторите от асоциация „Дебати” подбрали най-добрите осем млади българи, които биха могли успешно да представят себе си и страната си в Литва. Тийнейджърите пътували с двама ръководители, според изискванията на неправителствената организация „Идея” – Холандия, която събрала форума в Литва.

„Там говорихме за последното актуално явление в световната политика, което стана популярно с термина брекзит, говорихме за десните партии, които стигат до радикализъм, за бежанската криза, разбира се, и за историческите явления, които са довели до няколкото големи миграции, за военните конфликти от днес чак до Древен Рим, за политическата апатия. Имаше тема, посветена на дебатите в медиите, която на мен изключително много ми допадна”, разказва Ваня, която в Литва попаднала в групата от млади хора, участвали в различните уъркшопове.

ВАНЯ КАБАКЧИЕВА УЧАСТВА В ПОДОБЕН ФОРУМ ЗА ПЪРВИ ПЪТ И ПРИЗНАВА, ЧЕ СЕ Е ВЪРНАЛА У ДОМА УДОВЛЕТВОРЕНА И ВДЪХНОВЕНА. „Дебатите ми дават възможност да се науча да правя добър анализ, безпристрастен и честен. Освен това, докато бяхме в Литва, ни срещнаха с бежанци, които ни разказаха личните си истории. По този начин бежанците изглеждат различно и не са просто криза, а човешки същества със съдби”, усмихва се Ваня. След това казва, че на този етап поне политиката й изглежда като нещо, което би я затрупало с бумащина, затова не смята, че е подходящият кандидат за политик.

Засега момичето си е избрало да учи психология и лингвистични науки и заминава за Лондон, където тази специалност съществува във вида, в който Ваня я харесва и желае. „После… не знам, все още нямам идея. Когато завърша бакалавърската си степен, искам да имам и магистратура. Иска ми се да е свързана с когнитивните науки. А след това нямам нищо против да се върна в България. Тук ми харесва много и вярвам, че за България има добро бъдеще. Вярвам и в това, че страната ни е добро място за живеене”, категорична е Ваня.

Засега обаче ще пътува, още повече че пътуванията я срещат с връстници и много интересни хора. „Когато отивахме към Литва, в самолета пътувахме с Милко Калайджиев. А на връщане се засякохме с Росен Плевнелиев. Ние бяхме във втора класа, той – в първа, но дойде при нас, говорихме, покани ни в президентството”, разказва Ваня.

Тази година тя завърши XII клас в паралелката по информационни технологии с английски език в Природо-математическата гимназия „Васил Друмев” във Велико Търново. Докато била в училище, няколко пъти сменяла мечтите си. В началото вярвала, че математиката е нейното бъдеще, и преди две години спечелила бронзов медал от Азиатската математическа олимпиада в Китай. Тогава момичето успява да се справи със зададените 30 задачи за два часа и да стане призьор, но сега вече не е готова да полага усилия, да влага време и да се грижи за нея и я зарязала и рязко сменила посоката.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!