54 четения

В Сушица отпразнуваха 500 години от създаването на селото и 120 години на читалището

„Който има минало, има и бъдеще” – под този наслов премина двойният празник на селото, ехото от който достигна до всички точки на света, където има сушичани и наследници на родовете, създали не само здрави традиции за връзка с родното място.

Празничната вечер започна в осветения преди две години храм „Света Параскева”, възроден и изписан с труда и усилията на много хора и помощ от държавата, общината, бизнеса и много институции – като символ на възродения дух. Тържествен водосвет отслужи местният свещеник отец Димитър. После домакини и гости се отправиха към читалището, в което бяха уредени изложби с творби на художника Милан Миланов, на гоблени, изработени от Виолетка Димова, фотоси на двамата братя алпинисти Георги и Румен Георгиеви, покорили много от известните световни планински първенци. Сред гостите бяха народният представител Мариана Бояджиева, кметът на община Стражица Румен Павлов, много от спомоществователите. Тук бяха и всички настоящи и много бивши самодейци, творили през годините на сушишка сцена. В словото си кметът на Сушица Димитранка Калева обедини двете знакови годишнини и изрази общата увереност, че селото и читалището ще ги има и в бъдните векове.

В богатата художествена програма се включиха самодейките от певческата група на читалището, млади самодейци изнесоха рецитал по стихове за родното село от сушишки поети, творили през годините. Класа и силни емоции предложиха и самодейци от гостуващите състави при НЧ „Развитие 1895” – Стражица. По повод петте столетия от създаването на селото и празника на селското читалище пет пъти гръмна черешовото топче пред читалищната сграда, мощно хоро завъртяха домакини и гости, а пищна заря озари звездното небе на Сушица.

Николай ХРИСТОВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!