194 четения

Неволята създава традиции. Учители и родители на първокласници в търновските училища сами подготвят класните стаи

УЧИТЕЛИ И РОДИТЕЛИ НА ПЪРВОКЛАСНИЦИ САМИ РЕМОНТИРАТ И ПОДГОТВЯТ КЛАСНИТЕ СТАИ ЗА ДЕЦАТА СИ. Неволята и липсата на средства е създала тази традиция, която е от много години в родните училища. В началото педагозите търсили помощ и съдействие от родителите, сега обаче ролите са сменени. Майки и татковци сами предлагат услугите си за дребни ремонти, за да бъдат освежени класните стаи.

„Всяка година извършваме ремонти със средства от училищния бюджет. Правим каквото и колкото можем да си позволим. Тази година ще успеем да направим ремонт и на част от санитарните възли благодарение на Община Велико Търново. Това са много сериозни инвестиции, с които сами не можем да се справим”, коментира директорът на СУ „Емилиян Станев” Кина Котларска. От бюджета на Търновската община ще бъдат ремонтирани санитарните възли и в СУ „Вела Благоева”, допълва директорът Ангел Янчев.

145 първокласници, разпределени в шест паралелки, тръгват на училище в най-голямата гимназия в областта – „Емилиян Станев”, където само една от класните стаи е била ремонтирана основно, останалите са само освежени с доброволния труд на учителите и родителите.

Петокласниците, които помагат на Стефан Ангелов да подготви красива класна стая за новите първокласници
Петокласниците, които помагат на Стефан Ангелов да подготви красива класна стая за новите първокласници

„На първата родителска среща родителите направиха план какво искат да променят в класната стая на децата си. Сами купиха материалите и направиха каквото успяха”, обяснява Генка Георгиева, която ще е класен на I г клас. В нейната паралелка е внучето на великотърновския художник Сашо Филев, който нарисувал сцена от приказката „Дядо и ряпа” на едната стена в стаята. Още един художник – Христо Керин, направил същото. Той пък нарисувал петолиние, ноти и птички на стената в класната стая на Пролет Петрова, която тази година поема най-малките музиканти. „Около 300 лв. ни струва малкият ремонт в класната стая. Подновяваме дръжки на шкафчета, боядисваме стените. Все дребни неща, но не може да не го направим, защото децата са малки и чупят. Ние направихме всичко още в края на учебната година, родителите идваха след работа и оставаха в училище до 9 ч. вечерта”, разказва г-жа Петрова.

„Имаше години, когато реализирахме тези ремонти с помощта на курсанти от Военното училище. Но дори и тогава родителите не отказваха да помагат с каквото могат”, включва се в разговора и Елка Минева, за която това е последният випуск първокласници. Тя е категорична, че класната стая на най-малките ученици трябва да е красива, уютна, да е близо до обстановката, с която са свикнали вкъщи и в детската градина, затова е решила да се довери на фирма, която да украси с покемони, емотикони и всякакви герои част от ежедневието на децата.

За разлика от г-жа Минева, Ваня Цанева пък поема първия си випуск и влиза в най-пъстрата класна стая – тази на художниците. И тя, и колежката й Семира Захариева са се заровили в документацията, която трябва да бъде променена заради новия закон за училищното образование.

Десислава Дянкова и Радка Пенева са от СУ „Вела Благоева”
Десислава Дянкова и Радка Пенева са от СУ „Вела Благоева”

РАДКА ПЕНЕВА, РУМЯНА ПЕЕВА, ДЕСИСЛАВА ДЯНКОВА И ТАНЯ ЕНЕВА ПРАВЯТ СЪЩОТО В СУ „ВЕЛА БЛАГОЕВА”. Те, четирите, ще посрещнат новите си първокласници в обновени стаи. „Ние от години работим по програмата „Стъпка по стъпка” и една от основните й идеи е да привличаме родителите като партньори и приятели”, казва Десислава Дянкова.

„За мен това е последен випуск и аз също много се вълнувам, защото този 15 септември ще е последният първи учебен ден за мен с най-малките деца”, усмихва се Радка Пенева и след това допълва, че от години, когато се запознава с родителите на новите си първолаци, тя моли майките и татковците да очертаят на лист ръката си и в нея да напишат с какво биха могли да бъдат полезни и как искат да участват в живота на децата си в училище.

Десислава Дянкова и Радка Пенева харесват новите учебни програми и са категорични, че промените в закона са за добро.

ДВА ПЪРВИ КЛАСА УСПЯ ДА НАПРАВИ ТАЗИ ГОДИНА ДИРЕКТОРКАТА НА ОУ „П. Р. СЛАВЕЙКОВ” ДАНКА БОРИСОВА. Едната класна стая е напълно обновена и в нея всичко е ново, чак до завесите по прозорците. 4000 лв. е струвало новото обзавеждане. „Не мога наведнъж, но съм решила всяка година да обновяваме по една класна стая напълно и така ще сменим всички стари мебели”, коментира г-жа Борисова.

Другата класна стая е на един от малкото мъже в началния курс – Стефан Ангелов, който подготвя посрещането на първолаците заедно със своите бивши вече ученици, които са петокласници.

podgotovka olaj v Em.Stanev„Върнах се към онова шефство от нашето детство и сегашните петокласници ще имат основна роля в първия учебен ден. Те ще предадат златния ключ на знанието на първокласниците, ще закичат малките със здравец и ще ги въведат в училище. Макар че малчуганите вече прекараха доста време в училище в Лятната академия, която им организирахме. Събрахме ги, за да се опознаят, да свикнат помежду си, с нас, с училището. Чуха дори звънеца как звучи”, разказва учителят.

КНИГИТЕ СА ПЪРВОТО, КОЕТО ПРИВЛИЧА ПОГЛЕДА В КЛАСНАТА СТАЯ НА СТЕФАН АНГЕЛОВ. От години той моли родителите да не купуват цветя, а да дадат на децата си по една книга на първия учебен ден. Така той е успял да събере завидна библиотека за учениците си. Водил е този разговор и с родителите на новия си първи клас, затова очаква на 15 септември още 25 нови книжки да влязат в библиотеката на I б.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!